Sa stavom

27.12.2012. 09:19:35 - Arijana Kladar

Crkveno (ne)informiranje

Gledajući vijesti iz Europe ovih dana može se iščitati prava crna kronika. Prosvjedi obilježeni nasiljem između policije i građana u Sloveniji, Makedoniji, Španjolskoj, Grčkoj…  Građani tih zemalja su nezadovoljni posrnulom ekonomijom, gospodarstvom, velikom stopom nezaposlenosti, korupcijom, porezima i nametima. U isto vrijeme, gledajući vijesti, mislim si blago nama Hrvatima. Pa mi uopće nemamo takvih problema, nama je glavna i jedina preokupacija uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Mi očito nemamo ni jedan od ovih prethodno navedenih problema. Kod nas na ulice izlaze samo Nepomireni jer se ne mogu pomiriti sa činjenicom da živimo u sekularnoj državi.

Kardinala Bozanića ni sam Bog ne može zaustaviti da prestane pričati o zdravstvenom odgoju, pa čak ni na Božić. Prevršio je svaku mjeru i spominjao zdravstveni odgoj u božićnoj čestitki građanima. Ni slavlje Kristova rođenja na polnoćki nije uspjelo proći bez apela protiv uvođenja te loše namjere u škole, a na sam Badnjak su se dijelili letci u svrhu informiranja građana o famoznom zdravstvenom odgoju. Kao šećer na kraju bila je božićna misa u katedrali gdje je premijeru Milanoviću ravno u oči rekao kako njegova Vlada razara čovjeka i unesrećuje Hrvatsku (tako nešto se Sanaderu nikad ne bi usudio reći). Te riječi kardinala i ostalih pripadnika duhovnog staleža, te sama medijska pompa oko te teme me vrijeđaju i kao katolikinju i kao građanku Republike Hrvatske. Naime božićno vrijeme je najljepše doba u godini, kada se obitelj okupi oko stola, okiti božićna jelka, pjevaju se božićne pjesme, peku kolači i pripremaju raznovrsna jela. Badnjak i Božić su za mene dva doista posebna dana u godini, magični trenuci kada svi problemi koje imamo nestaju, vrijeme koje se provodi s obitelji i bližnjima, vrijeme tolerancije, razumijevanja, dobrih namjera. No tolerancija i razumijevanje su riječi koje ne postoje u Bozanićevom rječniku. S druge strane, Vlada Republike Hrvatske ima tisuću mana, kao i sam premijer, ali dijeljenje propagandnih letaka protiv Vlade i u tzv. svrhu informiranja građana od strane Crkve, te propovjedi o tome na Božić smatram jednim gnjusnim činom. Gdje je ta ista Crkva bila u zadnjih 20 godina i zašto je šutila dok su nas sustavno pljačkali i prodavali našu imovinu? Zašto Bozanić tada nije apelirao protiv Vlade? Zato što su njeni predstavnici sjedili u prvim redovima u zagrebačkoj katedrali i glumili velike vjernike. Zato što je neke od njih Crkva odgojila i to toliko dobro da su sada osuđeni na 15 godina zatvora. Za Crkvu, jedini grijeh ove koalicijske Vlade je što imaju drugačije svjetonazore koji nimalo ne odgovaraju njihovim interesima.

Zdravstvenim odgojem u školama se želi spriječiti nasilje među djecom, naučiti ih zdravo živjeti što uključuje pravilnu prehranu, tjelesnu aktivnost, osobnu higijenu, spriječiti ovisnosti od droge, alkohola i cigareta, naučiti djecu komunicirati s drugima, te kako se ponašati prema suprotnom spolu. Crkva ni u jednom trenutku nije spomenula ove stavke programa, oni samo mlate po spolnom odgoju i pokušavaju ga prikazati na potpuno ne adekvatan način.  Ovo mi liči samo na jedno, a to da Crkva od sebe želi napraviti žrtvu ugroženu od crvene opasnosti koja ne dopušta njeno miješanje u svjetovni život.

Da zaključimo stvar, Crkva smatra da ima pravo informirati svoje vjernike, no ne sa krivim informacijama. Zašto niti u jednom trenutku nisu predložili građanima da pročitaju Kurikulum zdravstvenog odgoja gdje je sve detaljno opisano i razmisle o tome. Pretpostavljam da zato što misliti svojom glavom nije nimalo u njihovom interesu. 

Tagovi: crkva, zdravstveni odgoj

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Blixen:
Drage čitateljice i čitatelji ovih stranica želim vam sretan Božić!
Svakodnevno gledam ljude kako kopaju po kontejnerima od smeća i ne da samo trže plastičnu ambalažu nego vade ostatke hrane i jedu, gledam beskućnike kako cijeli dan budu stisnuti uz grmlje dok ne počne padati noć i ne odu na spavanje u neko od prihvatilišta ako uopće i dobe mjesto. Stanujem blizu jednog velikog trgovačkog centra u kojem je najveća gužva nedjeljom gdje od punih kolica svega i svačega ne vkidiš onog koji gura ta kolica. I to su dvije Hrvatske u kojoj živimo! Uskoro će se oni iz tgovačkih cerntara preseliti na prestižna skijališta, a za one koji žive od ostataka iz kontejnera bit će manje hrane i boca jer oni koji najvuše bacaju su sad na skijanju!
I baš iz tih razloga svaki vjernik bi očekivao u Božićnoj propovjedi da se osvrnemo oko sebe, činimo dobro, podijelimo ono što imamo s onima koji nemaju ništa. Očekivalo bi se da nam svećenik s oltara, onako sav u zlatu i opšiven dragim kamenjem pokaže primjerom skidajući sa sebe to nepotrebno bogatstvo odjeće kako primjenjivati u životu radost i poruke Isusovog rođenja, kako bar jednom u godini biti djete Božje i pružiti bar taj dan ljubav i milosrđe!
Međutim svećenici u Hrvata dobro ugojeni, nalickani i nakićeni očito ne mare za Isusov nauk, za skromnost i strhopoštovanje prema Bogu i bližnjima. Meni je Bozanić i njegova svita ukrala ovaj Božić, svojim postupcima me odvojila od crkve kao mjesta koje bi trebalo lječiti dušu i oplemenjivati i buditi ono dobro što imamo u sebi, ali nije mi ukrala vjeru u Boga i njegova sina Isusa Krista. Moja baka me je učila da je Bog svuda oko nas sve vidi i sve čuje, zato ću se i dalje moliti i truditi se biti dobar čovjek ali neželim tom raditi u crkvi gdje je tolko licimjera i farizeja da se vjerojatno i sam Isus pita ovih dana što rade ti ljudi? Kao vjernik se osjećam osramoćeno i tužno nakon ovakvih istupa katoličkih poglavara na najsretniji dan u godini svih kršćana!
27.12.2012. 10:21
Petra:
Svaka čast na izvrsnom članku! Prvi put da je netko napisao kako je stvarna situacija u našoj zemlji!! Odlično skidam vam kapu! Srdačan pozdrav!
21.01.2013. 13:09

Iz drugih medija

AEM