Sa stavom

'Moj pobjednički tim će se u bližoj budućnosti pozabaviti slobodom medija'

Nezasitni apetit Željke Markić

Nezasitni apetit Željke Markić

Nastavak ridikulne ‘sage’ Markić

‘Svestrana’ gospođa koja je zadnjih nekoliko mjeseci svakodnevni predmet (medijske) rasprave , odlučila je pomoći novinarskoj struci i pozabaviti se slobodom medija. “Sloboda medija je važno društveno pitanje, te u Hrvatskoj vlada očito dezinformiranje”, izjavila je Željka Markić. Kako će se pozabaviti tim pitanjem, jasno je i glasno javnosti dala na znanje prilikom gostovanja u emisiji Nedjeljom u 2.

Što ju je ponukalo na tu ideju?

Generalni bojkot medija na dan referenduma, kada je politički i ideološki ‘nepodobnim’ novinarima i novinarkama zabranila izvještavanje iz stožera U ime obitelji? Velikodušnost kojom u duhu kršćanske ljubavi nastoji širiti mir i dobro, pa i medijske slobode? A možda joj je samo dosadno u ‘prekrasnoj ladanjskoj kući’, koju je po povlaštenim uvjetima od Crkve kupila za milijun i 130 tisuću kuna.

Priznajem, i meni bi bilo. Ali i za takvu situaciju postoji lijek. Nalazi se skriven u zemlji s 368.000 nezaposlenih, 10.000 beskućnika/ca, nebrojeno puno siromašnih obitelji na rubu egzistencije i više od 1.000 djece iz domova za nezbrinutu djecu, dobar dio kojih nakon punoljetnosti završi na ulici. Zove se – ljudska solidarnost. Može se prevesti i kao briga za marginalizirane društvene skupine, materijalna i duhovna potpora, nesebičnost. Preporučeni početak uzimanja lijeka: odmah.

Dvostrukim pravilima nema mjesta u razgovoru o slobodi medija

Sve ukazuje na to da Markić očito uzima pogrešnu terapiju u prekomjernim količinama.

Istovremeno, dok na sva zvona proziva Index.hr, Jutarnji list, HRT i druge medije, optužujući ih za pristranost i neobjektivno izvještavanje koje ne pokazuje simpatije za njezinu inicijativu, Željka Markić kao zalivena šuti o portalu Dnevno.hr koji jednako tako neobjektivno i nisko nastoji delegitimirati njezine neistomišljenike/ce.

Ako ćemo već diskutirati o slobodi medija, bilo bi korektno da za sve vrijede ista pravila. Međutim, dotična heroina iz crkvenih krugova dopušta si misliti kako samo za nju vrijede povlaštena, dvostruka pravila.

Kako Željki Markić objasniti da lijek za njezinu dosadu nije bavljenje slobodom medija?

Niti najava o bavljenju aktualnim političkim i društvenim temama, poput Zakona o radu te pokušaju osporavanja predloženog Zakona o životnom partnerstvu, nije zadovoljila njezin nezasitni apetit.

Najnovija ideja kontroverzne Markić ne bi bila zabrinjavajuća niti diskutabilna da nije očigledno kako u ovoj državi ona može što hoće. Što zbog pasivnosti vladajuće garniture, što zbog stada od 750.000 ovaca kojima je Markić pastirica. Sve bismo ovo mogli zanemariti pod uvjetom da možemo biti sigurni da je to kraj njezinih spektakularnih ideja i da će ljudi otvoriti oči i početi samostalno razmišljati. Ali nije.

A kako izgleda sloboda medija za osobu kojoj kršenje ljudskih prava i mržnja prema manjinskoj skupini ne predstavlja diskriminaciju, bolje je niti ne pokušati zamisliti.