Sa stavom

zajedno i organizirano dignuti glas protiv jednoumlja

Sanja Sarnavka: ‘Svaki totalitarni režimi su prvo nasrtali na medije i kulturu’

Sanja Sarnavka: ‘Svaki totalitarni režimi su prvo nasrtali na medije i kulturu’

Hina

Gostujući u emisiji Širenje područja borbe, koja plovi valovima Radio Studenta svakog petka od 11.15 sati, Sanja Sarnavka je istaknula kako moramo zajedno dignuti glas protiv jednoumlja koje nam se sprema jer u suprotnom posljedice će biti pogubne i dugotrajne po društvo, demokraciju i slobodu.

Zbog nasrtaja na demokratske institucije, slobodu izražavanja i ljudska prava, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvatski PEN centar i Platforma 112 organizirale su u petak konferenciju za medije nazvanu Kamo ideš Hrvatska?. Na presici je, uz Sašu Lekovića i Nadeždu Čačinovič, govorila Sanja Sarnavka ispred Platforme 112.

“Moramo nastaviti govoriti bez obzira na to što će nas evidentno onemogućavati na svakom koraku. Trebamo biti zabrinuti zbog onoga što se događa. Platforma 112 nema nikakve veze s Ministarstvom kulture u smislu da ne proizvodimo kulturne sadržaje ili smo financirane iz tog resora, kako nas se često pokušava optužiti. Nismo se usprotivile imenovanju ministra Hasanbegovića prema nekoj proizvoljnoj procjeni, nego smo se dobro informirale čitajući njegove tekstove i slušajući njegove izjave. Kako su Platformi 112 vladavina prava, razvoj institucija demokracije i održivi razvoj temeljne vrijednosti, sigurno da je ovo što se zadnjih dana događa jako problematično – od izjave da je antifašizam floskula, a ne vrijednost na kojoj je izgrađena Republika Hrvatska u Ustavu, preko načina primopredaje u Ministarstvu branitelja do toga da potpredsjednik Sabora maršira u povorci koja želi rušiti jednu instituciju sustava”, kazala je predsjednica udruge B.a.B.e.

Sarnavka je primijetila kako vladajući često mijenjaju diskurs.

“Oni nas etiketiraju kao nekakav relikt komunizma, a zapravo aktualna vlast promovira jednoumlje i pribija na stup srama one koji ne misle kao oni. Predsjednik HRAST-a i član Domoljubne koalicije Ladislav Ilčić je u Saboru držao ekspoze od pola sata o štetnosti civilnog društva i kako treba preuzeti Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva. Zanimljivo je kako mijenja retoriku jer je sada upravo izjavio da ne može GONG predstavljati interese građana/ki jer prima novac iz inozemstva, a do nedavno je pričao da se bojimo da izgubimo financiranje iz državnog proračuna te da nam je curila lova dok je prošla Vlada bila na vlasti. Pretvaramo se opet u ono što smo bili/e početkom devedesetih – izdacije i izdajnice Hrvatske i strane plaćenike/ce“, naglasila je.

Nakon što su ‘obiteljaši’, njihovi simpatizeri i financijeri uspjeli unijeti u Ustav kako je brak isključivo zajednica muškarca i žene, a zatim im nije prošao referendum o izmjenama izbornog sustava, kao ni osigurati financiranje njihovih glasila iz državnom proračuna, čini se kako su ulazak u ovu bitku pomno isplanirali/e.

“Oni su dobro pripremljeni. Prvi cilj im je osvajanje medija – napad na Hinu, ravnateljicu Hine, napad na Vijeće za elektroničke medije i javni medijski servis. Čak mislim da oni uopće ne vjeruju u dugotrajnost ove Vlade, ali žele se pripremiti za iduće izbore kada će imati medije u svojim rukama”, tvrdi Sarnavka dodajući kako vjeruje da Markić, Ilčić i kompanija žele potpunu kontrolu medijskih poruka koje izlaze u javnost.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović nije gubio niti trenutka. Samo dva dana nakon što je zasjeo u ministarstvu fotelju, smijenio je višečlano Stručno povjerenstvo za neprofitne medije koje djeluje pri Ministarstvu kulture i odlučuje o raspodjeli sredstava neprofitnim medijima.

“Zato što gospođa Markić i njezin portal Narod.hr nisu dobili sredstva. Ja sam bila u tom prvom povjerenstvu i to je isto bilo otužno. Prethodna vlada je također mnogo pridonijela sa svojim nečinjenjem u ovom olakom preuzimanju javnog prostora. Dala je minimalna sredstva  jako malom broju neprofitnih medija i jasno da je netko uvijek bio nezadovoljan, i to opravdano. Ta sredstva su bijedan novac. Uopće se ne govori kako su neprofitni mediji posljedica nepostojanja medijske politike. Privatni vlasnici su otpuštali najkvalitetnije novinare/ke, koji se isključivo cijeli život bave novinarstvom, te su bile prisiljene osnivati neprofitne medije kako bi se mogli/e baviti profesijom u kojoj su vrhunski/e”, pojašnjava Sarnavka.

Svaki totalitarni režimi su prvo nasrtali na medije i kulturu. Oni smatraju kako je demokratski govoriti i čuti samo jedno mišljenje, a sve koji/e misle drugačije treba ušutkati. Dakle, to smo već vidjeli kroz povijest kako se to uvijek događa u autoritarnim i totalitarnim sustavima. Ova situacija je izuzetno ozbiljna. Ako se ne povežemo i zajedno ne dignemo glas protiv ovog jednoumlja koje nam se sprema, posljedice će biti dugoročne“, upozorila je.

Stoga, ako se građani i građanke Hrvatske ne ujedine i organizirano pruže otpor ovom mraku u kojeg smo već zakoračili/e, poslije će biti teško pronaći svjetlo. Posljedice će biti tragične po stečene slobode, davno izborena prava, socijalne servise koje smo naviknuli/e koristiti kao dio države koja brine o svojim građanima/kama; pogubne će biti po slobodu govora i razmišljanja, stvaranja i rada, odgoja i obrazovanja. Posljedice će biti dugoročne i pogubne i po pojedince i pojedinke ove države koji/e žele ovdje učiti, studirati, raditi, stvarati, osnivati obitelj… Prepuštanjem slobode u ruke fašista gubimo budućnost. Vrijeme je sada da se odupremo i glasno poručimo kako smo mi većina koja ne želi živjeti u strahu i mržnji. Vrijeme je sada, a odgovornost je na nama.