Sa stavom

feminizam je moderan?

Šteti li celebrity feminizam ženskom pokretu?

Šteti li celebrity feminizam ženskom pokretu?

Feminizam je moderan. To znaju Taylor Swift i Beyoncé, kao i Jennifer Lawrence i Emma Watson. Broj poznatih osoba koje su recentno koristile riječ feminist ili feministkinja za osobno određenje nije konačan. Riječ “feminizam” je sve popularnija u Hollywoodu.

Naravno da identifikacija sebe kao feminista ili feministkinje nije upitna. Uostalom, sve navedene žene imaju potpuno pravo na svoje mišljenje i identifikaciju kao feministkinje. Premda, ne bi li trebali biti oprezni prema onima koji/e tu riječ koriste u svrhu svoje marketinške strategije? Andi Zeistler ističe:

“Naglašavanje osobnog osnaživanja glumica /glumaca, komičarki /komičara i pop zvijezda – za sebe same ili u odnosu prema drugima – služi za skretanje fokusa s načina na koje industrija zarađuje na stereotipiziranju i devalvaciji žena”.

Razvodnjuju li i skrivaju tendencije prethodno spomenutih žena da uključe feminizam u svoju priču grassroots nastojanja raznih grupa, najčešće, nepoznatih žena?

Netko bi mogao reći da poznate feministkinje čine ženski pokret prijemčljivijim uljepšavajući feminizam. No, ne čini se da su mnogi zainteresirani za to što govore. Studija, koja je kroz dvije godine analizirala odnos između poznatih feministkinja i opće percepcije ženskog pokreta, kaže kako se zbog učešća poznatih osoba tema počinje činiti trivijalnom.

Nadalje, unatoč mogućnosti poznatih ličnosti da dopru do većeg broja ljudi, svega 20 posto ispitanika/ica je reklo da su nakon istupa poznatih osoba počeli/e mariti za rodnu jednakost. Taylor Swift je navedena kao ključni razlog tome: 30 posto ispitanika/ica je reklo da zbog nje manje mare za feministička pitanja.

Jedan od razloga tome leži u činjenici da nam je teško ozbiljno shvatiti poznate osobe ako imamo na umu da im je glavna namjera zastupanje i promocija vlastitog brenda.

Moguće je da se feministički pokušaj Taylor Swift ne doima iskrenim. Uostalom, kako ističe Rebecca Bohanan, unatoč slici o suradnji sa ženama koju je Taylor Swift stvorila, niti jedna producentica nije nije bila na pozornici s njom prilikom primanja Grammy nagrade za album godine 2016.

Međutim, unatoč nedostatku njene iskrenosti ipak bi se trebalo istaknuti nešto oko njenog učešća u feminizmu: ona služi kao uzor za mladu grupu obožavatelja koji bez toga nikada ne bi dobili poticaj za ulazak u svijet prava žena. U tom smislu Taylor Swift može poslužiti mladim ženama kao izvrstan portal za daljnje istraživanje problema vezanih uz njihov rod.

2014. godine je Emma Watson postavljena za UN-ovu ambasadoricu dobre volje i započela svoju kampanju HeForShe, kroz koju je pozivala muškarce da se uključe i podrže feminizam. Kampanja je pokušala upozoriti na načine kako je patrijarhat iznevjerio žene, ali i muškarce. Ovaj pokušaj je bio hvaljen zbog ambicije da feminizam učini inkluzivnijim. Ja bih rekla da feminizam ne treba učiniti inkluzivnijim već da bi ga muškarci trebali više uvažavati.

Kako je najbolje istaknula Rosie Fletcher:

“Ako muškarac čuje i mari za činjenicu da je 85 tisuća žena silovano u Ujedinjenom Kraljevstvu samo onda kada je naznačeno da je tekst ZA MUŠKARCE, onda on vjerojatno i nije od velike koristi feminističkim ciljevima”.

I dok se njene namjere bile dobre, čini se da je promašila smisao.

Naposljetku, kada je već feminizam toliko popularan, zašto ne vidimo značajnije promjene na području rodne razlike u plaćama ili ulogama žena na višim i vodećim pozicijama? Zašto se još uvijek borimo protiv nepravde i socijalne nejednakosti ako selebritiji mogu pomoći u preokretu javnog mišljenja?

Odgovor je jednostavan – te upadljive i glamurozne poznate osobe, ne predstavljaju goruće probleme s kojima se žene susreću svakodnevno. Pažnja i centar pozornosti u kojem su svakodnevno u medijima je gotovo pljuska svima ženama koje se dan za danom bore da bi se njihov glas čuo.

Preveo i prilagodio Domagoj Kučinić