Sa stavom

"O tome se ne govori"

Gdje su LGBT osobe u Istri?

Gdje su LGBT osobe u Istri?

Udruge Lezbijska grupa Kontra i Iskorak – Centar za prava seksualnih i rodnih manjina povodom javne kampanje “Prijavi zločin iz mržnje” posjetili su u petak, 26. travnja i grad Pulu.

Na radionici se pojavio iznenađujuće mali broj ljudi, a tijekom razgovora došli smo do zaključka i zašto. Većina okupljenih dolazila je iz civilnog sektora, a LGBT osoba, čini se, nije uopće bilo, iako je radionica primarno bila namijenjena njima, razmjeni njihovih iskustava sa zločinima iz mržnje te upoznavanja s zakonom i radom pravnog tima Iskoraka i Kontre. Kako nismo puno toga osobnog imali za razmjenjivati, razgovor je potekao u drugom smjeru, odnosno zapitali smo se koji je razlog neodazivu LGBT osoba. Zapravo smo se pitali da li LGBT osobe uopće postoje u Istri? Naravno da postoje, ali zanimljivo je bilo promišljati zašto su apsolutno nevidljive. Ne postoje gej okupljališta. Ne postoje gej klubovi. Ne postoje gej udruge. Ne postoji javna svijest o pripadnicima LGBT osoba. Nikakve informacije nisu dostupne. U Istri se o toj temi jednostavno ne priča. Zaključili smo kako u Istri vlada načelo “ča bi rekli susedi”, svatko drži svoje i svi su pristojni, nema konflikata i sve se čini idilično. A nije tako. 

Pula je, zaključili smo, apsolutno specifičan grad. Jedino što njime vlada je apatija. Nema reakcije na ništa. Nitko nije za nešto, ali nitko nije niti protiv. Što se LGBT osoba konkretno tiče, vjerojatno postoji i strah da će ih netko vidjeti na “krivome” mjestu, tako da su, umjesto da pohrle u Rojc taj petak, zaobišli ga u širokom luku. Jedan od razloga je vjerojatno i ta nepovezanost, nepostojanje mjesta na kojem bi se pripadnici tih skupina mogli nalaziti i međusobno osnaživati. Zagreb u tom pogledu nudi nebrojivo više opcija, Split također, Rijeka isto može proći, ali Istra kao da je odcijepljena od svega, svih događanja, akcija, zapravo svega. Uopće ne znam da li je i kada u Istri organizirana kakva radionica prije ove na tu temu. Baš poput žena u svojoj borbi za vlastita prava, tako bi morale djelovati i LGBT osobe, jer će teško postati vidljivije, a društvu je nužno senzibiliziranje i informiranije. Moraju se početi okupljati i boriti se za prava koja im pripadaju.

Sigurno i u Istri ima puno govora mržnje i zločina iz mržnje, samo se o tome šuti. Ako i dođe do prijave, policija često ne postupa kako bi trebala i najčešće i počinitelj i žrtva završe s prekršajnom prijavom. Takvi slučajevi sigurno utječu na to da se LGBT osobe još više boje outanja, boje se da će ih netko pretući, da će izgubiti posao, da će biti diskriminirani.

Upravo radi toga pokrenuta je i prva javna kampanja “Prijavi zločin iz mržnje”, koju provode Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva. Cilj kampanje je potaknuti LGBT osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje. Lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe su građanke i građani ove zemlje te imaju pravo koristiti se zakonima RH u svrhu svoje sigurnosti i zaštite, poručuju iz Iskoraka i Kontre.

Za sve informacije i podršku, LGBT osobe se mogu obratiti Pravnom timu Iskoraka i Kontre na e-mail pravnitim@kontra.hr