Sa stavom

Feministički kolektiv pokazuje kako prozvati optužbe protiv umjetnika - ili prijeći preko njih

Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

Guerrilla Girls pomažu muzejima koji podržavaju #MeToo pokret

Guerrilla Girls kreću u pomoć muzejima koji se bore s neželjenim ishodom #MeToo pokreta. Koristeći Chuck Closeov portret Billa Clintona kao studiju slučaja, anonimni feministički umjetnički kolektiv kreirao je zidne natpise da bi pokazao Nacionalnoj Galeriji u Washingtonu i drugim institucijama kako priznati umjetnika optuženog za seksualni prijestup.

Guerrilla Girl koja se predstavlja kao Kathe Kollwitz govori za artnet News kako su tokom boravka u Washingtonu ove veljače uočile da je službeni portret predsjednika Clintona naslikao Chuck Close: “Jedan optuženi seksualni predator slika drugog!”, rekla je.

Kolektiv je ovo prepoznao kao “veliku priliku” za ponovno promišljanje reakcija muzeja na #MeToo pokret. “Trenutno se vjerojatno u svakoj instituciji vrši se o tome rasprava te isto pokušava riješiti. “, navodi Kollwitz. “Mislili smo  im pomoći.”

U za njih prepoznatljivom stilu postera, kolektiv je napravio natpis koji sadržava prijedlog zidnih tekstova za Chucka Closea, optuženog za seksualno zlostavljanje kod njega zaposlenih modela, i to u tipičnoj muzejskoj formi i fontu. Djelo kolektiva pojavilo se na izložbi protestne umjetnosti “From Nope to Hope” koja se nedavno zatvorila u Londonu.

Prvi od tri natpisa ne spominje optužbe ni protiv Closea ni protiv Clintona, a umjetnika opisuje kao jednog od najbitnijih svoje generacije. Ovaj tekst Guerrilla Girls ocjenjuju kao prikladnog za muzeje “koji se boje gubitka bogatih povjerenika i kolecionara koji su donirali djelo. “

Drugi natpis, “za muzeje koji su neodlučni oko razotkrivanja umjetnikovog zlostavljanja pored njegove umjetnosti” uključuje kriptičnu rečenicu: “Kao mnogi umjetnici, Close je imao nekoliko nezadovoljnih zaposlenika.”

Treći i zadnji natpis je najdulji. Izričito navodi kako je Close “optužen za seksualno zlostavljanje modela” i optužuje svijet umjetnosti zbog toleriranja zlostavljanja “jer vjeruje da je umjetnost iznad svega ostalog te da pravila ne vrijede za ‘genijalne’ umjetnike koji su uz to bijelci i muškarci”, a završava deklaracijom: “KRIVO!”

U prosincu za New York Times Close je rekao da se ispričava ako je kod žena potaknuo neugodu. Složio se da je govorio iskreno i grubo o njihovim tijelima, ali je opovrgnuo da su njegovi komentari, ili njegovi zahtjevi za gole modele, bili u rangu zlostavljanja.

“Zadnji put kada sam gledao, nelagoda nije bila veliki prekršaj”, rekao je za Times. “Nikada nikoga nisam doveo do suza, nitko nikad nije pobjegao. Ako sam osramotio nekoga ili učinio da se osjeća neugodno, zaista mi je žao, nisam to htio. Priznajem da imam prljav jezik, ali svi smo ovdje odrasli.”

U siječnju je Nacionalna galerija u Washingtonu zbog optužbi protiv umjetnika otkazala njegovu izložbu. Umjetnik je za Times izjavio kako se osjećao “razapetim” od optužbi. Navedena institucija i Chuck Close nisu se odazvali zahtjevima za komentar.

Prevela i prilagodila: Matija Vigato