Sa stavom

Rozo-plave podjele

Štete li rodno podijeljene igračke razvoju djece?

Štete li rodno podijeljene igračke razvoju djece?

Istraživanja su pokazala kako podjela dječjih igračka na temelju spola može imati trajne razvojne implikacije.

Mnogi roditelji su umorni od ružičaste i plave podjele igračaka. Prošlog je mjeseca Bijela kuća održala konferenciju o rodnim stereotipima u igračkama i medijima na kojoj su sudjelovali proizvođači igračaka i ostali stručnjaci/kinje.  Nakon konferencije, Target je najavio kako će prestati s podjelom igračaka za dječake i za djevojčice, dok je Velika Britanija započela kampanju pod nazivom Neka igračke budu igračke kojom traži od trgovaca da zaustave kategorizacije igračaka i knjiga na temelju spola.

Razvojni psiholozi/ginje i sociolozi/ginje su sretni činjenicom kako su roditelji napokon započeli s odbacivanjem rodno podijeljenih igračaka, piše The GuardianLisa Dinella, izvanredna profesorica na sveučilištu Monmouth i glavna istraživačica Gender Development Laboratory, ističe kako su istraživači/ce već neko vrijeme zabrinuti/e zbog utjecaja koji rodno podijeljene igračke imaju na djecu. Podjela igračaka na one za djevojčice i one za dječake, gdje su lutke i  pribor za čaj s jedne strane, a kamioni i građevni blokovi s druge strane zapravo je nedavno pokrenuti trend. U 70-im godina, primjerice, prodaja igračaka u SAD-u nije bila spolno podijeljena.”Trgovci priznaju kako 70-te nisu bile dobro vrijeme za korištenje rodnih podjela pri prodaji proizvoda zbog polemika koje su vladale u društvu oko pitanja spola” objašnjava Elizabeth Sweet, predavačica na Odjelu za sociologiju sveučilišta Davis u Kaliforniji. Oglašavanje igračaka u 1970-tima prikazivalo je djecu kako se igraju raznim igračkama u svijetlim, “sretnim” bojama poput crvene, zelene i žute. Tijekom 1980-ih i 1990-ih, međutim, došlo je do zazora protiv feminizma, ističe Sweet, te su se igračke počele sve više razvrstavati na temelju spola, iako to nije bilo tako oštro podijeljeno na isključivo ružičaste igračke za djevojčice i plave za dječake kako je slučaj u današnje vrijeme.

Iako se to može činiti trivijalnim, igračke ustvari pomažu djeci usvojiti nove vještine i pomažu pri intelektualnom razvoju, ističe Dinella. Lutke i kuhinjski set pomaže djeci pri učenju kognitivnih sekvenciranja događaja i razvoju lingvističkih vještina. Građevinski blokovi poput Lego kockica te ostale slagalice (puzzle) pomažu pri razvoju prostornih vještina te postavljaju temelje za usvajanje matematičkih vještina. “Oba spola gube ako djeci uskratimo stvari od kojih mogu učiti, koje ne mogu istražiti”, ističe Dinella.

{slika}

Lutke, također, uče djecu empatiji i kako se brinuti za druge osobe, ističe Christia Spears Brown, profesorica na Sveučilištu u Kentuckyju i autorica knjige “Parenting Beyond Pink and Blue: How to Raise Your Kids Free of Gender Stereotypes” (Odgoj bez roze i plave: kako odgojiti djecu oslobođenu rodnih stereotipa). “Preferencije u odabiru igračaka pojavljuju se tek nakon što djeca usvoje znanje o svom spolu. Bebe, primjerice, ne pokazuju preferencije u odabiru igračaka“, kaže Brown. Kada se radi o stvarnim igračkama kojima se djeca vole igrati, postoji više varijabilnosti unutar roda nego što postoji unutar spola, ističe Sweet, napominjući kako su istraživanja s malom djecom pokazala kako djevojčice ništa manje od dječaka ne uživaju igrajući se s kotačima, nečim što se tradicionalno daje isključivo dječacima. “Između dobi od tri do pet godina, rod je vrlo važan za djecu“, kaže Brown. “Kada djeca vide jasno podijeljene igračke na rozu i plavu, ona obraćaju pažnju na to. Djeca, također, obraćaju pažnju i na ponašanje druge djece. Prilikom eksperimenata, primijećeno je kako ako se, primjerice, igračka kamiona pokaže djevojčici paralelno s uvidom u skupinu djevojčica koje se već igraju igračkom kamiona, velika je vjerojatnost kako će se djevojčica sama početi, također, igrati igračkom kamiona”, ističe Brown. Djeca imaju tendenciju razmišljati na “crno-bijeli način” te pokušavaju biti “tipična za svoj spol”, objašnjava Brown. “Primjerice, tijekom jednog eksperimenta, znanstvenici su igračke, koje djeca do tada nikada nisu vidjela, stavili u stereotipno plave kutije za dječake i roze kutije za djevojčice, te ih dali skupini djece. Djevojčice su se počele igrati igračkama iz “svoje roze kutije”, a dječaci s igračkama iz “svoje plave”. Oba spola su bila usredotočena na igračke u svojim kutijama koje su označile njihov spol, da nisu uopće obraćali pozornost na igračke namijenjene drugom spolu”, nadodaje. U dobi od četiri do pet godina djeca uče kako je njihov spol konstanta i postaju fleksibilniji po pitanju odabira igračaka kojima će se igrati, ističe Brown.

“Neki roditelji pokušavaju uvesti i druge vrste igračaka i pri tome pobjeći od strogo ružičasto – plave podjele. Usprkos njihovim pokušajima, roditeljima je teško pobjeći od marketinški podijeljenih igračka i pronaći one koji su namijenjeni i muškom i ženskom spolu”, kaže Dinella. Dok neki roditelji pokušavaju proširiti izbor igračaka kojima su njihova djeca izložena, izlažu se velikom financijskom trošku kako bi izbjegli rodne podjele, objašnjava Dinella. “Svaka odluka koja je napravljena po pitanju teme za dječji rođendan, po pitanju odjeće koju dijete nosi, apsolutno svaka odluka dolazi s društvenim troškom koji će dijete platiti, upravo iz toga razloga roditeljima je teško odbaciti sva (nametnuta) pravila”, ističe.

“Proizvodnja igračaka otišla je u potpuno krivom smjeru”, kaže Brown prozivajući firmu Little People i njihovu novu igračku školskog autobusa u rozoj boji, pitajući se zašto su napravili rodno podijeljenu igračku kada školski autobus nije rodno označen. Logičnije je učiniti igračke rodno podijeljenima u trenutku kada, na primjer, većinu studenata čine žene. Brown pretpostavlja da kada god dođe do kulturnih promjena u jednom smjeru, započne zazor u drugom smjeru. I to nisu samo “rozo-plave kutije” koje su se tijekom posljednjih godina našle na tržištu, nego je ujedno i portfolio igračaka princeza i superheroja.

Lutke za djevojke od 1960-ih godina imaju tradicionalno ženske uloge, poput majke i domaćice, dok akcijske figure za dječake imaju zanimanja poput znanstvenika, inženjera ili kauboja. U posljednjih  nekoliko godina, nakon što su žene postale veliki dio radne snage, očekivalo se kako će lutke koje zaposlene majke kupuju za svoju djecu oponašati njihova zanimanja, no umjesto toga došlo je do “fantasy uloge” lutaka – lutke su postale princeza i pop-zvijezde, a akcijske figure – superheroji. Dok se djeca uživaju igrati s igračkama princeza i superheroja, paralelno princeze i superheroji postaju ideali kojima teže u budućnosti, postaju nove definicije feminiteta i maskuliniteta, ističe Sweet. Zanimanje lutaka i za djevojčice i dječake su postala nerealna, kaže Sweet, što je nezgodno za objasniti djeci. Realno, osim ako niste Kate Middleton, izgledi da kada odrastete ćete postati princeza su jednaki nuli.

Kako se ukusi razvijaju, sve tri znanstvenice se nadaju kako će jednog dana igračke prestati biti podijeljene na temelju spola i umjesto toga će biti kategorizirane prema vrsti, kao što su puzzle, lutke ili dječji bicikli. Na tržištu će i dalje postojati “dress-up” lutke, kao i monster trucks , ali umjesto da budu isključivo u rozoj i plavoj boji, znanstvenice se nadaju kako će biti u svim duginim bojama i klasificirane za svu djecu, neovisno o spolu.

Izbor igračaka, ističe Sweet, trebao bi biti temeljen na interesu djeteta, a ne na temelju njegovog ili njezinog spola.

“Sve igračke su rodno neutralne, ono što nije neutralno je način na koje se prodaju”, zaključuje Brown.

Prevela i prilagodila: Martina Raos