Sa stavom

Neobičan twist u videu Želim živjeti

Što Vigilare ima zajedničko s ‘umjetnom oplodnjom’, Harryjem Potterom i azijatskim vjenčanjem

Što Vigilare ima zajedničko s ‘umjetnom oplodnjom’, Harryjem Potterom i azijatskim vjenčanjem

pixabay.com

Nakon vrlo sažete, ali jednako efikasne analize nove Vigilareove uspješnice (koja je nakon prvog vikenda prikazivanja dosegla preko 40 tisuća pregleda, zbog čega su vjerojatno po hitnom postupku i ukinuti komentari ispod samog uratka) na MUF-u, Libela donosi nešto drugačiju analizu temeljenu na pomnom čitanju ovog jednoipolminutnog propagandnog videa odnosno pojedinih isječaka od kojih je video sastavljen. Naime, ako ste u prvi mah zaključili kako je spot djelo neke domaće Leni Riefenstahl, ako ste ostali zadivljeni visokom produkcijskom razinom snimki i raznolikošću korištenih lokacija, moramo vas razočarati.

Naime, inicijativa ProLife.hr odlučila je vlastita novčana sredstva ipak štedjeti za neke druge, urgentnije svrhe te ih tako NIJE uložila u video produkciju ovog hita. Umjesto toga, naime, ekipa iz ProLife-a (što je btw. i ime mojih omiljenih probiotika) sve je video materijale korištene u spotu preuzela sa servisa Pixabay na kojemu su dostupne isključivo fotografije i snimke koje ne podliježu zakonima o zaštiti autorskih prava jer su u javnoj domeni objavljene pod licencom Creative Commons CC0. Drugim riječima, posegnuli su za besplatnim stock photos servisom, a potom isto i “priznali” u opisu videa na YouTube-u, očito nesvjesni posljedica koje će to imati za cjelokupno značenje njihovog videa. Naime, neke od navedenih snimki nose značenja koja nipošto nisu u skladu s onima koje propagira Zaklada Vigilare te, nakon što ih se pomnije pogleda, Mijinoj budućoj životnoj priči pridaju neke prilično začudne konotacije. Tako visoko manipulativan, a zakonski još više problematičan (mislim primarno na odgojne metode revnosnog podržavatelja ProLife-a koji je dozvolio svom djetetu da simulira situaciju u kojoj joj ginekolog trga ruke i noge) voice over tog nerođenog djeteta koji izmiče granicama zdravog razuma, ostaje jedini originalno producirani dio ovog rada. I dok je o njemu već raspravljano na drugim mjestima, ovdje ćemo se posvetiti dubinskoj analizi navedenih snimki i implikacijama koje ona ima za Mijin fikcionalni život.

Za početak, svatko tko je imao želuca doći do osme sekunda ovog propagandnog spota (ja jesam, vjerojatno zbog onih probiotika) vjerojatno je zamijetio kako se na privjesku zlog tate ubojice nalaze nimalo domoljubne, čak štoviše strane riječi – Keep calm Alex. Je li samo otac inozemnog porijekla ili ni majka male nerođene Mije nije Hrvatica ostaje nejasno do samog kraja, ali njen je hrvatski u svakom slučaju besprijekoran… ako izuzmemo onu dobijati omašku. (Ali oprostit ćemo joj to, fetus je.)

No, još je začudnija činjenica da je originalni video vjenčanja o kojem mala Mia sanja zapravo snimka azijatskog vjenčanja. Je li riječ o Kinezima, Tajlanđanima ili Koreancima, također ostaje nejasno, ali priča o Mijinom porijeklu i identitetu u ovom trenutku zadobiva dodatni intrigantni twist. A stvar će dodatno zakomplicirati činjenica da i neka od “puno djece” o kojima Mia već sada sanja definitivno nisu mali arijevci, kao što se vidi u pozadini još jednog videa koji je također korišten u izradi ProLife-ova spota.

{slika}

Dalje, kao što nam je potvrdio ginekolog kojeg smo kontaktirali povodom ove analize – navodni ultrazvuk trudnoće zapravo uopće nije ultrazvuk, a na isto ukazuju i tagovi kojima je opisan originalni video iz kojeg je preuzet, kao što su naprimjer: artificial insemination, biochemistry, molecular, genetic i tako dalje. Dakle, ni t od trudnoće, ni f od fetusa, ni m od Mije. Samo umjetna oplodnja i genetske manipulacije. Ups.

{slika}

Kao šlag na kraju nadaje se pak omanji toranj knjiga o Harry Potteru koji se nalazi iza buduće Mije koja vrijedno uči za školu (za razliku od manjina ili djece s posebnim potrebama, Mia će sigurno pozitivno djelovati na domaće statistike o učeničkoj uspješnosti). Imajući na umu da je Albus Dumbledore, jedan od najvažnijih likova tog romana, ravnatelj škole vještičarenja i čarobnjaštva Hogwarts i jedan od najmoćnijih čarobnjaka na svijetu, zapravo homoseksualac, postavlja se pitanje je li to adekvatna literatura za dijete čija je glavna preokupacija, već u najranijoj dobi, podizanje nataliteta. Da ne govorimo o tome da u ciklusu knjiga o malom čarobnjaku generalno “prevladava simpatiziranje okultnoga, negacija vjere i relativizacija morala”, kako nas don Damir revno podsjeća.

Ostale korištene snimke nadaju se kao znatno manje problematične za ideološku pozadinu ProLife kampanje. Tu su tako naprimjer vrijednosno neutralne snimke ruke koja piše u bilježnicu, žene koja meditira i pleše na plaži i studenta koji crta skicu, ali ni one definitivno originalno nisu mišljene kao sredstvo propagiranja pokreta za oduzimanje ženinog prava na izbor. I dok će se nadležne pravne službe, nakon anonimnih dojava, vjerujemo, pobrinuti za sankcioniranje upotrebe navedenog materijala u svrhu promicanja “tradicije i konzervativnih ideja” (i vaš report this video na YouTube-u neće biti na odmet!), nadamo se da će ova kratka analiza poslužiti kao dobra pouka Zakladi Vigilare da ubuduće djeluje više u skladu sa svojim imenom koje, kako nas informiraju na svojoj stranici, na latinskom znači: biti budan, bdjeti, tj. budno pratiti što se događa, da će malo manje bdijeti nad moralnom slikom Hrvatske, a malo više nad moralnošću i vjerodostojnošću vlastitih postupaka.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.