U fokusu

smrtonosna morska ruta

16 migranata/ica poginulo u potonuću čamca na obali Cipra

16 migranata/ica poginulo u potonuću čamca na obali Cipra

EPA/US MARINA MILITARE/Hina

Šesnaest osoba poginulo je u blizini sjeverne obale Cipra u potonuću čamca koji je prevozio 160 migranata/ica. Prema sadašnjim saznanjima, turska i sjevernociparska obalna staža traga za još  minimalno 30-ak osoba, budući da točan broj migranata/ica koje je prevozio čamac nije sa sigurnošću poznat.

Turska obalna straža trenutno nije dostupna za komentare, ali prema izjavi turskih novina Hurriyet baziranoj na neslužbenim izvorima, čamac je na radaru obalne straže detektiran još u utorak navečer, a u potpunosti je potonuo tek u srijedu ujutro. Na službeno potvrđivanje/demantiranje ove tvrdnje od strane obalne straže još se čeka.

Još 2015. godine, Turska je postala jedna od glavnih početnih točaka migranata/ica koji se morskim putem nastoje domoći Europe. U ovom kilometrima dugačkom nesigurnom putovanju otvorenim morem stradale su tisuće ljudi s područja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike koji su pokušali pobjeći od ratnih razaranja u vlastitim zemljama.

Prema statistikama obalne straže, u razdoblju od siječnja do svibnja 2018. godine na ovoj se konkretnoj morskoj ruti utopilo 26 migranata/ica. Dok je sveukupni broj poginulih u Mediteranu 1. srpnja ove godine dosegao katastrofalnih 1 000.

Ulasci u Uniju morskim putem, uključujući izbjeglice koje se odluče na duži i opasniji prijelaz iz Sjeverne Afrike u Italiju, iznosili su, prema podacima UN-a, 172 301 2017. godine, s očitim smanjenjem u odnosu na 362.753 u 2016. godini i 1.015.078 u 2015. godini.