U fokusu

Anketa o pobačaju

75 posto građana i građanki protivi se zabrani abortusa

75 posto građana i građanki protivi se zabrani abortusa

Agencija Promocija Plus na traženje RTL-a napravila je anketu o pobačaju u Hrvatskoj, a u anketi je sudjelovalo 1.300 ispitanika/ica.

Postojeći zakon, po kojem je pobačaj legalan, podržava 75 posto ispitanika/ica. Takav stav najviše podržavaju građani i građanke sjevernog Jadrana, a najmanje oni s prebivalištem u Dalmaciji.

Nadalje, 29 posto ispitanih smatra kako liječnici/e imaju pravo na priziv savjesti uz strogu kontrolu da to isto ne čine u privatnoj praksi.

Rezultate ankete komentirale su aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske.

“Mislim da je 75 posto građana i građanki mudrije i da razumiju što znači ukoliko bi pobačaj bio sankcioniran”, rekla je Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Također, aktivistkinje Ženske mreže smatraju da na ispitanike/ce koji smatraju da pobačaj treba zabraniti najviše utječe crkva. Stoga, Đurđica Kolarec ističe: “To je jednako kao utjecaj Katoličke crkve koja je sad u sve pore ušla. I naši dužnosnici se danas prvo kreću konzultirati s crkvom”.

Aktivistkinje Ženske mreže Hrvatske nedavno su i prosvjedovale zbog priziva savjesti liječnika koji odbijaju raditi pobačaje.  Napomenimo, kako u anketi 43 posto ispitanih smatra da je obavljanje pobačaja zakonska obaveza svih,  dok 29 posto smatra da liječnici imaju pravo na priziv savjesti, uz strogu kontrolu da to ne čine privatno.

“Ne samo što nije dostupan, nego se liječnici pozivaju na priziv savjesti, što je meni potpuno van pameti jer je to isto kao da jedan general kaže da neće pucati ili sudjelovati u ratu, a to mu je profesija. Onda neka bira drugu profesiju”, smatra Kolarec.

Zbog toga što pobačaj, naročito u manjim mjestima, nije svim ženama jednako dostupan, neke biraju odlazak preko granice, gdje je taj zahvat jeftiniji, a statistike pokazuju, kažu u Centru za ženske studije – ovu tešku odluku donose žene koje su već rodile dvoje djece.

“Obično kada se pomišlja o pobačaju misli se vjerojatno na mlade žene, misli se o neodgovornom seksualnom životu. No, pokazuje se da tome nije tako zbog ekonomske situacije, već je do same odluke obitelji i žene koliko će djece imati. Najčešće pobačaje rade žene koje već imaju dvoje djece”, dodaju iz Centra za ženske studije.