U fokusu

žene moraju biti zastupljene u pregovorima

Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

Afganistan: Rodna nejednakost koči mirovne procese

“Rodna nejednakost i dalje je uvelike prisutna u Afganistanu u kontekstu sudjelovanja žena u mirovnim procesima unatoč činjenici da su žene sukobom u zemlji jednako pogođene kao i muškarci”, izjavio je Tadamichi Yamamoto, posebni predstavnik UN-a i šef misije u navedenoj državi (UNAMA ), tijekom ovotjednog niza sastanaka fokusiranih na teme vezane uz žene, mir i sigurnost.

Na skupu poznatom kao Globalni Otvoreni Dani, Yamamoto je naveo i da žene “moraju biti spremne aktivno sudjelovati u mirovnom procesu i pridonijeti mu, te obavezno moraju biti zastupljene u pregovaračkom timu i savjetodavnim tijelima vezanim uz mir”.

Na završnom sastanku Otvorenih dana u Kabulu, u organizaciji UNAMA i UN Women, sudionici/e su istaknuli/e izazove s kojima se žene kao graditeljice mira, aktivistkinje, zagovornice, posrednice i pregovaračice susreću pri pokušajima ostvarivanja doprinosa u mirovnim procesima.

“Ne samo da je dugoročni mir ostvarljiviji kada žene vode i sudjeluju u mirovnim procesima, već isto u Afganistanu mora biti njihovo zagarantirano pravo”, navela je Aleta Miller, predstavnica UN-a za žene u Afganistanu. “Nema smisla donositi odluke o budućnosti Afganistana bez potpunog sudjelovanja svih građana/ki kojih se ta budućnost tiče, a mirovni proces neće biti potpun i trajan bez izravnog uključivanja žena”.

Oko 30 zagovarača/ica rodne ravnopravnosti istaknulo je da je uobičajeno da muškarci obeshrabruju ili zabranjuju sudjelovanje žena u bilo kojoj aktivnosti izvan kuće. Naglasili/e su da diskriminacija žena i njihovo nepoštivanje, kao i kršenje njihovih prava koči proces rješavanja afganistanskog sukoba.

Nazočni/e su govorili o potrebi uklanjanja prepreka koje onemogućuju da se ženski glasovi čuju u mirovnim pregovorima, ukazujući kako su te prepreke povezane općom nesigurnošću i ciljanim napadima na branitelje/ice ljudskih prava, uključujući novinare/ke, aktiviste/kinje i druge javno istaknute osobe.

Globalni Otvoreni Dani pokrenuti su 2010. godine kako bi olakšali dijalog između vodstva UN-a i ženskih organizacija i zagovarača/ica rodne ravnopravnosti širom svijeta, u sklopu provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o ženama, miru i sigurnosti.