U fokusu

Drugačije bajke

Bajke su za sve!

Bajke su za sve!

Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) organizira predstavljanje i razgovor BAJKE SU ZA SVE koji će se održati u subotu, 21.04. 2018. u društveno-kulturnom centru Šesnaestica, Ozaljska 16, u Zagrebu, s početkom u 12 sati.

Publikacija Bajke su za sve donosi nove, drugačije bajke, oslobođene rodnih stereotipa, koje su napisali mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske koji/e će govoriti i na predstavljanju.

Deset odabranih bajki poslužilo je kao inspiracija za nova čitanja i novo pozicioniranje likova. Tako Trnoružica shvaća da joj nije potreban nikakav princ koji bi je probudio pa istražuje drugačiji svijet, izvan zidina dvorca kojim upravljaju muškarci. Priča Ružno pače prikazuje svijet marginalizirane zajednice čiji pojedinci/-ke moraju savladati dodatne prepreke da bi zauzeli iole pristojnije mjesto u društvu. Modrobradi sadrži motive zabranjene istospolne ljubavi i onaj tako čest motiv u narodnim bajkama – udaju za starca. Priča Vuk i tri praščića fokusira se na problem iracionalna straha od Drugog tj. nepoznatog, s kojim bismo se kad-tad mogli suočiti.

Na predstavljanju će govoriti:

Elena Petrovska, Makedonija

Tijana Đurović, Crna Gora

Marko Tasić, Srbija

Azra Dilberović, BiH

Tanja Javorina, Hrvatska

Razgovor će voditi novinarka i spisateljica Antonela Marušić/Nora Verde.

Nakon razgovora slijedi zakuska.

Zagreb je prva stanica putujućeg “Karavana bajki” kojem je cilj  promovirati rodnu ravnopravnost među mladima i predstaviti drugačije bajke. Karavan bajki je dio projekta “Bajke su za sve!” koji provodi Fondacija CURE sa NVO Juventas iz Crne Gore, LGBTI Centrom za podršku iz Makedonije, Alternativnim centrom za devojke iz Srbije i CESI iz Hrvatske u sklopu Erasmus+ programa.

Sve informacije pronađite i na Facebook eventu!