U fokusu

'Svi smo mi lgbt'

Beograd: Akcijom ‘Zona slobodna od mržnje’ obilježen Međunarodni dan ponosa

Beograd: Akcijom ‘Zona slobodna od mržnje’ obilježen Međunarodni dan ponosa

Akcijom “Zona slobodna od mržnje” jučer je u Beogradu obilježen Međunarodni dan ponosa.

Akciju su zajednički organizirale nevladine organizacije koje se bave pitanjima LGBT populacije, među kojima su Gej strejt alijansa, Žene u crnom, IDAHO Beograd, Gej lezbijski centar (GLIC).

Skup je započeo okupljanjem na Trgu Republike uz kratko obraćanje organizatora, a zatim su sudionici/e skupa krenuli u šetnju do spomenika obješenim antifašistima/kinjama na Terazijama gdje su položili cvijeće i poslali/e antifašističke poruke, nakon čega su se ponovno vratili/e na Trg.

Centrom Beograda odjekivalo je “ja sam anarhist/kinja” i “svi smo mi LGBT”.

Sudionici/e skupa nosili/e su veliki transparent na kojem je pisalo ‘Zona slobodna od mržnje’, zastavu duginih boja dugačku osam metara te veliki broj manjih zastava duginih boja. Skup koji je osiguravala policija prošao je bez ijednog incidenta.

Lazar Pavlović iz Gej strejt alijanse rekao je da se ove godine po treći puta obilježava Međunarodni dan ponosa, a da je akcija ove godine posvećena solidarnosti i različitim društvenim grupama.

“Ove godine akcija je posvećena antifašizmu i onome što on znači danas. Pružamo podršku solidarnosti svima onima u svijetu i Srbiji koji se bore protiv fašizma”, rekao je Pavlović.

Podsjetimo, Međunarodni dan ponosa (Pride Day) obilježava se svugdje u svijetu kao znak sjećanja na Stonewallsku revoluciju – prvu otvorenu pobunu protiv sustavnog hapšenja, progona i zlostavljanja LGBT populacije od strane američkih vlasti. U noći između 27. i 28. lipnja 1969. godine u klubu Stonewall Inn u New Yorku provedena je jedna u nizu policijskih racija, koja je prerasla u spontani fizički sukob između policije i LGBT osoba koje su se odlučile suprotstaviti maltretiranju i zahtijevale poštovanje svojih ljudskih i građanskih prava.

Policija je uhitila vođe protesta, vodenim topovima su razbili ostale okupljene, ali su se demonstracije proširile na ostatak New Yorka i nastavile sljedećih dana vodeći ka velikim pozitivnim promjenama. Ovi protesti predstavljaju početak organiziranog aktivizma i suvremenog pokreta za uspješno ostvarivanje prava LGBT zajednice u SAD-u, a zatim i u ostatku svijeta.