Uncategorized

18.03. u 18:00 sati

Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1987.-1991.

Borovo u štrajku: rad u tranziciji 1987.-1991.

Facebook događaja

U srijedu 18. ožujka u 18:00 sati u Knjižnici Bogdana Ogrizovića održat će se predstavljanje knjige “Borovo u Štrajku: rad u tranziciji 1987.-1991.” autorskog tima Cvek, Račić i Ivčić.

Knjigu će predstaviti:
Ana Vračar, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju
Iva Zenzerović, Centar za mirovne studije
Branimir Janković, Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu
Ivona Grgurinović, Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu
Jerko Bakotin, tjednik Novosti

Iz recenzija i prikaza:

“Borovo je, kako to i ova knjiga nastoji prikazati, egzemplar i metafora poraza ne samo radničke borbe protiv nositelja političke moći i urušavanja samoupravnog socijalizma te nastupanja hrvatskog ortačkog kapitalizma, već i simbol uništenja višenacionalne lokalne zajednice pod okriljem ideologije stvaranja etnički homogenih prostora.
Problemu [autori] pristupaju interdisciplinarno u pravom smislu riječi tako da je završni proizvod značajan prilog povijesti radničkog pokreta ali i pitka znanstveno-popularna studija o razdoblju bliske prošlosti (…). Ova se knjiga zagledava upravo u to razdoblje [1987.-1991.] i rastvara povijesni vakuum kritički prikazujući uzroke propasti kombinata Borovo, dinamiku radničkog otpora i ključne točke rastakanja njihove solidarnosti kroz nastupajući neoliberalizam i politike nacionalne države koja se odriče vlastite prošlosti i tadašnjih institucija radničkog samoupravljanja.”
Iz recenzije dr. sc. Nebojše Blanuše, Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

“Ta velika socijalna drama radništva u tranziciji 1980-ih i 1990-ih – obilježena stečajevima i štrajkovima, otkazima i nezaposlenošću – uspješno je prenesena u knjigu Borovo u štrajku koja se čita podjednako dramatično. Iako stručno upućena i fundirana, itekako je otvorena širem čitateljstvu.”
Iz recenzije dr. sc. Branimira Jankovića, Odsjek za povijest, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

“Živimo u gluho doba banalnih prisila i lažnih istina, no kad one napuknu i kad se otvore prostori za nova znanja, ova će studija – arheologija radništva, hommage Borovu i iščezlom Vukovaru – biti prepoznata kao pionirsko djelo ispred svog vremena.”
Jerko Bakotin, Novosti

“Zdravorazumsko pitanje glasi: kako je u samo nekoliko godina od međunacionalne radničke solidarnosti došlo do krvavog međunacionalnog rata? Međutim, to pitanje sustavno promiče i (službenoj) historiografiji i politici sjećanja. Autorski tim iza knjige “Borovo u štrajku” je upravo pokušao ponuditi (djelomični) odgovor na to presudno pitanje što ovu studiju čini nezaobilaznim štivom.”
Marko Kostanić, Bilten