U fokusu

solidarno sa ženama iz sad-a

Beograd: Ženski marš protiv fašizma

Beograd: Ženski marš protiv fašizma

Ženski marš Beograd 2017‎/Facebook

Poziv na marš prenosimo u cijelosti. 

Mi, žene, aktivistkinje, feministkinje iz Srbije, solidarno sa sestrama iz SAD-a, izlazimo na ulice jer ne želimo da budemo neme svedokinje vremena u kome se novi predsednik vodeće svetske sile priprema da primeni nasilno seksističku, ženomrzačku, homofobnu, ksenofobnu, rasističku ideologiju koju je zastupao tokom čitave kampanje. Suočene sa ovim signalima poslatim svim ženama i muškarcima progresivnih stavova širom sveta, organizujemo Ženski marš protiv fašizma u Beogradu!

Naziv protesta: Ženski marš protiv fašizma
Mesto okupljanja: Pionirski park
Mesto završetka protesta: plato ispred Hrama Svetog Save
Trasa: Polazak iz Pionirskog parka kroz Kneza Miloša do Vlade, zatim Nemanjinom do Slavije, potom Bulevarom Oslobođenja do Hrama Svetog Save.
Vreme okupljanja: 11:45h (polazak u 12h).
Maksimalno trajanje protesta: 2h

Verujemo da je naše mesto 21. januara 2017. godine na ulici, kao i svakog drugog dana u godini! Solidarno sa feministkinjama u SAD-u, kao što smo izlazile na ulicu solidarne sa ženama Kurdistana, Iraka, Palestine, Kosova, Bosne i Hercegovine, Francuske i mnogih drugih…

Solidarno sa ženama, jer se naš glas nikad ne čuje dovoljno, solidarno među sobom, a protiv desnih politika mržnje koje će dolaskom novog predsednicka SAD na vlast, predviđanja kažu, snažno jačati, ne samo u svetu nego i u Srbiji. To smo već videle!

Ne možemo ćutati dok se muške države i crkve u celom svetu dogovaraju oko prava na žensko telo. Abortus je osnovno žensko pravo i zato će marš predvoditi poruke otpora desnoj politici koja svuda u svetu najpre napada ženska, a potom i prava svih drugih grupa sa manje moći. Pozivamo LGBT organizacije, romske grupe, zaposlene u medijima, sindikate, radnice i radnike, sve druge obespravljene ljude da nam se pridruže i zajedno sa nama pruže otpor politikama mržnje i marširaju za ljudske slobode, želje, prava i dostojanstvo.

Za isti dan su najavljeni masovni protesti pod nazivom ŽENSKI MARŠ u SAD, Australiji, Kanadi, Evropi, i šire. 
Više informacija o sestrinskim marševima u svetu dostupno ovde https://www.womensmarch.com/sisters