U fokusu

simbol rodne ravnopravnosti

Berlin 8. mart proglasio neradnim danom

Berlin 8. mart proglasio neradnim danom

Berlin je 24. siječnja ove godine učinio uistinu povijesni potez proglasivši Međunarodni dana žena državnim praznikom i neradnim danom za djelatnike/ce kako državnog tako i privatnog sektora.

Navedena odluka, koju je inicirao gradonačelnik Berlina Michael Müller još 2018. godine, dobila je potporu u državnoj vladi, uz potporu vladajuće koalicije stranaka Socijaldemokrata (SPD), lijevih i zelenih stranaka. Tim povodom, vođa Zelenih Nina Stahr priopćila je kako je “predanost ženskim pravima i jednakosti jedan od prioriteta Zelenih. Zadovoljni smo što sada u državnom parlamentu postoji većina za Dan žena [inicijativa]”, izvještava DW.

Ova simbolična odluka utjecala bi pozitivno na milijune njemačkih radnica i radnika (budući da će broj službenih praznika porasti s trenutnih 9 na 10), odavši time počast političkoj pozadini Međunarodnog dana žena. Međunarodni dan žene slavi se na inicijativu njemačke socijalističke političarke i borkinje za ženska prava, ali i radništva, Clare Zetkin većina čijeg se djelovanja odvila upravo u Berlinu.

No, osim što će se raditi o neradnom danu, iz SPD-a navode da je nužno da 8. Mart i dalje ostane politiziran te i dalje ostane danom izlaska na ulice u borbi za pravednije društvo budući da su jednaka prava i prilike za osobe svih rodnih identiteta, nacionalnih i etničkih pozadina od iznimne važnosti njemačkom društvu.

“Ova odluka je veliki signal za napredak u procesu postizanja ravnopravnosti muškaraca i žena”, rekla je glasnogovornica za ravnopravnost zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Senatu grada-savezne pokrajine Berlin Dery Caglar.