U fokusu

#WomenNotObjects

Borba protiv seksizma u oglašavanju

Borba protiv seksizma u oglašavanju

Prekrasna robinja. Praznoglava domaćica. Jedva odjevena diva s napućenim usnama i dizajnerskim proizvodom čvrsto stisnutim među nogama.

Željeli/e bismo da su ti scenariji izmišljeni. No, tužna je istina da nisu. Oglašavanje i marketinška industrija dijele dugu povijest seksualne objektivizacije koja se koristi za prodaju bilo kojeg proizvoda.

I dok se i muškarci i žene podjednako koriste u oglašavanju, postoji velika razlika u načinu prikazivanja koja je mnogo gora za žene:

“Razlika je u tome da tijela muškaraca i žena nisu jednako prikazana. Dok za muškarce postoji ‘liceizam’ pri čemu se uglavnom prikazuju muške glave i detalji lica, dotle za žene vrijedi ‘tijeloizam’ pri čemu je fokus uglavnom na ženskim tijelima ili dijelovima tijela”, pokazuje to istraživanje Jenifer Stevens Aubrey.

{slika}

Ove pretjerano neprimjerene i često nevjerojatno ponižavajuće slike žena kojima se prodaju sve vrste proizvoda i usluga mogu se naći na svakom koraku: u TV reklamama, na stranicama časopisa ili na plakatima koji su polijepljeni na lokalnim autobusima.

Međutim, postoji mnogo inicijativa koje pokušavaju podići svijest da se konačno zaustavi veličanja seksizma u oglašavanju.

Jedna od takvih inicijativa je kampanja pod nazivom #WomenNotObjects i njihov nedavni video koji pokušava riješiti ovaj problem.

U videu sudjeluje mnogo žena koje drže primjere ponižavajućih oglasa i izvikuju apsurdne poruke.

{slika}

Njihova ironija u kombinaciji s apsurdnim slikama doista osvjetljuje i seksizam i objektivizaciju žena.

{slika}

Pogledajte video u nastavku teksta i pridružite se kampanji putem hashtaga #WomenNotObjects.