U fokusu

Zakon koji će sveučilišta držati odgovornima za silovanje i seksualno nasilje

Borba protiv seksualnog nasilja na kampusima

Borba protiv seksualnog nasilja na kampusima

Zakon kojim bi se fakulteti i sveučilišta držali odgovornima za silovanje i seksualno nasilje počinjeno na njihovom području prošlog je tjedna predstavljen u američkom Kongresu, na čelu s senatoricom Kirsten Gillibrand.

Neka od ključnih polazišta Campus Accountability and Safety Acta tiču se obveze fakulteta i sveučilišta da razrade povjerljive sustave prijave nasilja i silovanja, propisuje minimalne uvjete obuke za osoblje kampusa i strože kazne za fakultete i sveučilišta koji krše Title IX. Clery Acta. Senatorica Gillibrand izrazila je svoje uvjerenje u nove zahtjeve, objašnjavajući da je “po prvi put u interesu fakulteta/sveučilišta da počne rješavati probleme, i to odlučno”.

Osim Gillibrand, zakon su pozdravile i Andrea Pino i Annie Clark, suosnivačice inicijative End Rape on Campus. “Nasilje na kampusima nema svoju političku stranku, potreban nam je ovaj zakon jer naše studentice i studenti zaslužuju bolje od statusa quo”, rekla je Clark, podsjećajući da trenutno jedna od četiri žene koje pohađaju fakultet su žrtve seksualnog nasilja.

“Vrijeme je da studentice opet postanu studentice – bez da se same moraju boriti protiv uprave fakulteta i bez straha da će svoju diplomu dijeliti sa silovateljem”, istaknula je Pino. Pozvala je Kongres da podrži zakon jer je “krajnje vrijeme za borbu“.

Pino i Clark svoja su iskustva pokazale u dokumentarcu koji se nedavno počeo prikazivati u Americi. “The Hunting Ground” opisuje epidemiju silovanja i seksualnog nasilja na kampusima i donosi priče brojnih žrtava u njihovoj borbi za pravdu. Također naglašava aktivizam na kampusima koji se pojavio kao odgovor na nedostatak poduzetih akcija od strane samih sveučilišta i fakulteta.

Paige McKinsey, predsjednica Feminist Uniteda, studentske udruge povezane s Feminist Majority Foundationom na Sveučilištu Mary Washington, jedna je od studentica koje su se uključile u ovaj problem. Nada se da će njeno sveučilište posvetiti više pozornosti problemu seksualnog nasilja, ali svjesna je da im predstoji još dug put.

Zakon je prvi put predstavljen u Kongresu prošle godine, ali nije odobren. Sada je osnažen, a senatorica Gillibrand i dvanaest drugih senatora/ica koji podržavaju zakon su uvjereni da će ovaj put proći.