U fokusu

Stručno osposobljavanje i ostale politike zapošljavanja nisu urodile plodom

Broj nezaposlenih mladih u Hrvatskoj i dalje je rekordno visok

Broj nezaposlenih mladih u Hrvatskoj i dalje je rekordno visok

Stručno osposobljavanje i ostale politike zapošljavanja nisu pokazale zadovoljavajuće rezultate, pokazuju novoobjavljeni podaci na Eurostatu. Naime, stopa nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj (15-24 godina) pala je samo sa 45.5 posto u 2014. godini na 44.6 posto u 2015. godini, što je zapravo pomak na razini statističke greške.

“Podaci pokazuju da dodatno osposobljavanje ne rezultira boljim zapošljavanjem mladih. Glavni uzrok velike nezaposlenosti mladih i dalje ostaje nedovoljan broj radnih mjesta. Ovi podaci trebali bi potaknuti Vladu da razmisli o novom smjeru vođenja politike zapošljavanja, posebice mladih”, izjavio je Karlo Kralj, predsjednik Mreže mladih Hrvatske (MMH).

MMH već duže vrijeme sustavno upozorava na sve nedostatke trenutnih mjera aktivne politike zapošljavanja. Nažalost, bivša vlada, a posebice resorni ministar Mirando Mrsić, nisu imali dovoljno sluha za prijedloge poboljšanja politika zapošljavanja mladih te je sada jasno da je Hrvatska protratila 2015. godinu ulažući milijune kuna u mjere koje ne pokazuju zadovoljavajuće rezultate.

Iz MMH-a poručuju kako je izuzetno bitno uključiti mlade.

“Broj korisnika stručnog osposobljavanja za rad dokazuje da mladi žele raditi i da im prepreka nije nedostatak iskustva već nedostatak radnih mjesta. Od nove Vlade tražimo da pod hitno, u suradnji s mladima i socijalnim partnerima, počne s kreiranjem novih politika i rješenja koje će uistinu pozitivno utjecati na stopu zaposlenosti mladih”, stoji u priopćenju MMH.

Novo izvješće Eurostata samo potvrđuje da stalna i raširena primjena neprimjerenog i kratkoročnog rješenja za problem nezaposlenosti mladih ne vodi nikuda.