U fokusu

Reakcija povodom blagoslivljanja kruha

CGI Poreč: Tradicija ne smije biti iznad dječjih ljudskih prava!

CGI Poreč: Tradicija ne smije biti iznad dječjih ljudskih prava!

U cijelosti prenosimo reakciju Centra za građanske inicijative Poreč povodom blagoslivljanja kruha prilikom obilježavanja Dana kruha u Osnovnoj školi Poreč.

“Danas su se u porečkoj osnovnoj školi obilježili Dani kruha. Centru za građanske inicijative Poreč javili su se nezadovoljni roditelji, nakon što su saznali da će prigodnoj priredbi organiziranoj za sve učenike/ice prisustvovati i svećenik koji će kruh blagosloviti. Njihovu reakciju prenosimo u cijelosti.

Dani kruha obilježavaju se radi zahvalnosti za plodove zemlje, gdje kruh simbolički predstavlja čovjekovu potrebu i simbol života. Zahvaljuje se na svim dobrima na našim stolovima, kao i ljudima koji sudjeluju u procesu proizvodnje bilo koje hrane. U školama bi Dani kruha trebali predstavljati zajedništvo roditelja, učenika/ica i učitelja/ica, a dovođenjem svećenika kako bi održao blagoslov kruha, zapravo se potiče razdvajanje na katolike/kinje i nekatolike/kinje.

Nazvale smo Ministarstvo obrazovanja, znanosti i sporta i razgovarale s Darkom Tothom, načelnikom sektora. Zanimao nas je stav Ministarstva vezano uz obavljanje religijskih obreda u školama (u jednoj sekularnoj državi) te smo isti zatražile pismenim putem. Ono što nam je Darko Toth rekao jest da oni kao Ministarstvo ne mogu načelno govoriti o tome što sekularnost Hrvatske podrazumijeva, nego da možemo pismeno navesti o kojoj se školi radi i da oni mogu kontaktirati ravnatelja i vidjeti koji su to koraci koji se mogu poduzeti. Gospodin Toth više je puta ponovio kako on mora čuti i “drugu stranu” kako bi mogao reći o čemu se zapravo radi, što se nama u CGIu čini apsurdnim, pošto smatramo kako bi Ministarstvo moralo imati čvrst stav oko neprihvatljivosti održavanja religijskih obreda u školama te ne razumijemo što se dodatno oko “blagoslivljanja kruha” ima za istražiti. Također, gospodin Toth upitao je zaposlenicu CGI-a zna li da je Hrvatska većinom katolička država, što bi, pretpostavljam, bio razlog zašto se djeca nekatolici/kinje mogu diskriminirati. Gospodin Toth također je kao moguće rješenje naveo kako se dijete s takvih religijskih obreda “može maknuti”, a kao rješenje čitavog problema vjeronauka u školama naveo je da krenemo skupljati potpise i raspišemo referendum o ukidanju Vatikanskih ugovora. Ovakvi odgovori djeluju vrlo neosjetljivo, pogotovo ako u obzir uzmemo Preporuku pravobraniteljice za djecu o zaštiti prava i interesa djece u odgojnoobrazovnim ustanovama (za 2015./2016.):

“Vjerski sadržaji u organizaciji i u prostorima škole:

Potaknuti obavijestima da se u nekim školama učenici obvezuju na prisustvovanje vjerskim sadržajima i misama u organizaciji i/ili u prostorima škole, u okviru aktivnosti i sadržaja koji su namijenjeni svim učenicima, kao što su molitve, blagoslov ili mise prilikom početka školske godine te prilikom obilježavanja “Dana kruha”, uputili smo MZOS-u upozorenje na povrede prava djece te preporuke za otklanjanje povreda. Upozoravamo da obvezivanje učenika da sudjeluju u vjerskim sadržajima i na misama, uključujući i one koji nisu vjernici ili su pripadnici drugih vjeroispovijedi, upućuje na diskriminaciju djece po osnovi vjere i/ili uvjerenja i povredu Konvencije o pravima djeteta.Upozoravamo također da bi očekivanje radnika odgojno-obrazovnih ustanova da će djeca koja nisu vjernici i kojoj se to ne sviđa, sama napustiti aktivnosti zbog toga što sadrže vjerske elemente, značilo nepoznavanje potreba, osjećaja i prava djece i nerazumijevanje vlastite obveze da se svakom djetetu zajamči ravnopravan položaj unutar odgojno-obrazovne ustanove. Preporučujemo da MZOS poduzme mjere radi otklanjanja takvih aktivnosti izvan odobrenoga programa vjeronauka, odnosno vjerskog odgoja te da sve odgojno-obrazovne ustanove upozori na poštovanje propisa o izvedbi vjeronauka i vjerskog odgoja u odgojno-obrazovnim ustanovama, Zakona o suzbijanju diskriminacije i Konvencije o pravima djeteta.”

Prije točno godinu dana udruga Protagora poslala je pismo ministru obrazovanja u kojem ga je, među ostalim,upozorila na manifestaciju “Dani kruha”, koja je “jedan od oblika katoličke indoktrinacije koja dovodi do diskriminacije učenika nekatolika”. Darko Toth tad je izjavio kakou Ministarstvu za problem znaju, razgovaraju i konzultiraju se što mogu poduzeti.Mi u CGI-u ne vidimo namjeru Ministarstva da se stane na kraj religijskoj nastrljivosti te kršenju ljudskih prava djece, pošto ni nakon godine dana nisu zauzeli stav, niti su išta poduzeli kako bi spriječili diskriminaciju učenika/ica

Ovakvim manifestacijama, kao i, međuostalim, vjeronaukom u školama automatski dolazi do segregacije djece.Dolazi do podjele na katolike/kinje i nekatolike/kinje i to može biti razarajuće za dječju potrebu za ravnopravnošću, pripadnošću grupi te se stvaraju baze za diskriminaciju. U tako ranoj dobi to može izričito loše utjecati na djecu koja, pogotovo u nižim razredima osnovne škole, ne mogu shvatiti niti propitivati religije, a kamoli uvidjeti potrebu za jednakim prihvaćanjem vjernika/ica i ateista/kinja.

Ravnatelja Osnovne škole Poreč Edija Zarlija nazvale smo netom prije održavanje priredbe povodom Dana kruha. U telefonskom razgovoru rekao nam je kako do njega upravo sjedi svećenik i da trenutačno ne može razgovarati o tome zašto se u školi odvijaju religijski obredi, no naglasio je kako se radi o tradiciji koja traje već 20 godina. Mi u CGI-u rekle bismo kako se radi o tradiciji diskriminacije unutar sekularne države te bismo pozvale ravnatelja Edija Zarlija da prekine tradiciju i počne poštivati propise o izvedbi vjeronauka i vjerskog odgoja u odgojno-obrazovnim ustanovama, Zakon o suzbijanju diskriminacije i Konvenciju o pravima djeteta.

Niti jedno dijete ne smije biti omalovažavano i diskriminirano, izdvajano iz školskih predstava, a kamoli izloženo religijskoj indoktrinaciji unutar državnih institucija”.