U fokusu

protiv jačanja desničarkih svjetonazora

Crno sunce kao pomračenje svijesti i savjesti hrvatskoga društva

Crno sunce kao pomračenje svijesti i savjesti hrvatskoga društva

Kulturnjaci 2016.

Inicijativa Kulturnjaci 2016. organizirala je u nedjelju, na obljetnicu proglašenja Nezavisne države hrvatske (NDH), prosvjed u središtu Zagreba, na kojemu su okupljeni kulturni radnici i radnice crnom ceradom prekrili skulpturu Prizemljeno sunce Ivana Kožarića u Bogovićevoj ulici, u simboličnoj gesti osude ‘pomračenja svijesti i savjesti’ hrvatskoga društva.

“Tom smo gestom htjeli upozoriti na to da živimo u danima u kojima se počinje ponavljati ono što je počelo prije 75 godina, a to je reustašizacija društva. Tim činom želimo simbolično izraziti da se nad našu kulturu, ali i cijelu zemlju nadvija ista vrsta mraka kakva se nadvijala i onda”, kazala je dizajnerica Iva Babaja, referirajući se na  proglašenje Nezavisne države  Hrvatske 10. travnja 1941.

Predstavnici/e kulturnih radnika i radnica okupljenih inicijativom tom su akcijom, navode, željeli/e još jednom upozoriti na jačanje desničarkih svjetonazora u hrvatskom društvu kroz retoriku vladajućih elita.  To  je, smatraju, ponajprije evidentno u stavovima ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog čega pozivaju na njegovu smjenu, za što su dosad prikupili pet tisuća potpisa kulturnih radnika i radnica raznih profila iz Hrvatske i inozemstva.

Na današnji dan osnovana je tvorevina koja je označila najmračnije razdoblje naše povijesti, zločinčka Nezavisna država…

Posted by Kulturnjaci 2016 on 10. travnja 2016

“Ministar Hasanbegović samo je jedan od instrumenata u tom planu i predvodnik upravo takve vrste programa kojim se provodi povijesni revizionizam te reustašizacija našega društva, zatvaranje slobode medija i smatrali smo da moramo progovoriti o tome”, istaknula je Babaja, koja je na prosvjedu imala ulogu glasnogovornice Inicijative.

“Smatramo da je ono što intelektualci i intelektualke u ovakvom društvu moraju raditi jest pokazivati da  ne mislimo svi isto i boriti se za slobodu mišljenja”, poručila je.

“Tužno je da se danas, 75 godina kasnije, nalazimo u atmosferi reustašizacije društva, povijesnog revizionizma predvođenog ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem i fizičkih napada na neistomišljenike koje sadašnja vlast ne samo ne osuđuje već i opravdava.

Čin prekrivanja Kožarićevog Sunca metafora je za pomrčinu svijesti i savijesti našeg društva, za mrak koji se nadvija ne samo nad hrvatsku kulturu, već i nad cijelu zemlju.

Hrvatska se ne voli skandiranjem i rukom na srcu, Hrvatska se voli borbom za njen humanizam, za slobodu mišljenja i integritet svakog njenog građanina”, priopćili su Kulturnjaci.