U fokusu

organizirajte otpore i pobune u svojim gradovima

Dalmacija se budi, regija isto aktivna: Noćni marševi u Splitu, Šibeniku, Zadru, Mostaru, Banjaluci, Podgorici

Dalmacija se budi, regija isto aktivna: Noćni marševi u Splitu, Šibeniku, Zadru, Mostaru, Banjaluci, Podgorici

Kristina Josić

Nakon što feministički kolektiv fAKTIV drugu godinu zaredom organizira Noćni marš – 8. mart u Zagrebu, koncept su preuzeli i neki drugi gradovi.

Naime, aktivistkinje i aktivisti u Splitu organiziraju marš u 18 sati na Pjaci (ispred stare Gradske vijećnice), u Zadru u organizaciji Forum žena SDP Zadar okupljanje također počinje u 18 sati u Perivoju Gospe od Zdravlja, a u Šibeniku pozivaju na okupljanje 7. ožujka u 18 sati na Poljani.

Žene Splita organizirale su se prvi put u obrani svojih prava i podršci drugim ženama prije gotovo sto godina. Danas su neka od davno izborenih prava ugrožena direktnim napadima konzervativaca koji ženu žele vratiti u privatnu sferu i svesti je na ulogu majke i ponizne supruge. Brojna prava žene još su daleko od priznavanja i ostvarenja jednakosti, na što želimo upozoriti ovom protestnom akcijom! Zajedno tražimo bolje i pravednije društvo jednakih mogućnosti za žene i muškarce”, piše u pozivu na marš u Splitu, kojeg organizira feministička udruga Domine.

Forum žena SDP Šibenik organizira Noćni marš ZA prava žena koji će se održati u utorak, 7. ožujka, s početkom u 18 sati na Poljani, noć uoči Međunarodnog dana žena poznatog i kao 8. mart.

“Dana 8.3.2017 početkom u 18.00 sati u Perivoju Gospe od Zdravlja održati će se Noćni marš za prava žena u organizaciji Forum žena SDP Zadar“, kratko stoji na Facebook eventu.

“Ove godine podržavamo drugarice iz regije i organiziramo Noćni marš u Mostaru. Borimo se za svoja tijela i svoj prostor, rame uz rame sa ženama iz Zagreba, Zadra i Splita. Okupljamo se na Španskom trgu u 18 sati, a marširamo u 18.30. Dođite da se družimo i spremamo revolucije”, stoji u pozivu na protest u Mostaru.

U Banjaluci se održava Marš po sloganom ‘Nismo rođene samo da rađamo’. Marš će početi u 13:30 sati okupljanjem ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, a završiće na Trgu Krajine. Organizatori/ce naglašavaju kako se tako pridružuju Međunarodnom štrajku žena.

Anima – Centar za žensko i mirovno obrazovanje i Centar za ženska prava povodom 8. marta organizuju Marš žena i IX Konferenciju žena u Crnoj Gori. Ovaj dan ćemo obilježiti okupljanjem u Podgorici pod sloganom I hleb i mir i ruže.

“Ovogodišnjim obilježavanjem Međunarodnog dana žena ukazujemo na siromaštvo i težak položaj žena i pozivamo na otpor sve prisutnijoj marginalizaciji žena i militarizaciji društva”, stoji u pozivu na događaj u Podgorici.