U fokusu

kampanja Zaklade za ljudska prava i solidarnost

Drugotna na sav glas: Ponosne neposlušnice pomažu lokalnim ženskim akcijama

Drugotna na sav glas: Ponosne neposlušnice pomažu lokalnim ženskim akcijama

Mario Dragičević

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost pokrenula je kampanju “Drugotna na sav glas!” u svrhu financijske podrške lokalnim ženskim inicijativama širom Hrvatske.

Potaknuti nedavno objavljenim i izrečenim klerikalnim patrijarhalnim koncepcijama roda u Glasu koncila, izjavom kardinala Puljića i sve češćim skupovima i istupima gdje se žene svodi na  “drugotne”, “štrace” i “neposlušne”, SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost odlučila je reagirati kampanjom naziva “Drugotna na sav glas!”.

{slika}

Kampanjom zaklade SOLIDARNA prikupljaju se sredstava za ženske inicijative koje su usmjerene na akcije solidarnosti, posebno iz onih sredina gdje podrška borbi za ženska prava često izostaje.

Kampanjom ćemo glasno odgovoriti da isključiva i diskriminatorna Hrvatska koja ne poštuje dostojanstvo i ne prepoznaje vrijednost polovice stanovništva nije Hrvatska kakvu mi želimo. Cilj kampanje je osvijestiti štetnost ovakvog diskriminatornog i uvredljivog govora te otvoriti prostor za sve one glasove koji se zalažu za rodnu ravnopravnost i društvenu, ekonomsku i političku participaciju žena.

{slika}

Kampanju podržavaju brojna poznata lica, među kojima su i glumice Ksenija Marinković, Lucija Šerbedžija, Katarina Bistrović-Darvaš, Urša Raukar, Lukrecija Tudor, pjevačica Ivanka Mazurkijević, voditeljica Daniela Trbović i teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac

Uz jasan izraz podrške protiv javnog diskriminatornog govora, građani/ke se mogu uključiti u akciju donacijom sredstava putem donatorske platforme www.solidarna.hr/donirajte. Na poklon će dobiti majice s natpisima Drugotna, Štraca i Neposlušna u tamno ružičastoj i crnoj varijanti, a majice će se moći preuzeti u Zagrebu, Rijeci, Poreču, Osijeku, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku.

{slika}

Prikupljena sredstva usmjerit će se na dodjelu malih financijskih potpora za ženske inicijative i udruge širom Hrvatske usmjerene na političku, ekonomsku i društvenu ravnopravnost i javno izražavanje svih osoba. Javni natječaj za dodjelu sredstava zaklada SOLIDARNA raspisat će povodom Dana ljudskih prava 10. prosinca 2016.

{slika}

Kampanju podržavaju brojne organizacije civilnog društva (Info zona Split, Centar za građanske incijative Poreč, Volonterski centar Osijek…), dizajnerski dućani i ugostitelji diljem Hrvatske.

Više o kampanji i načinu doniranja može se pročitati na službenim stranicama: www.solidarna.hr/donirajte ili na www.facebook.com/drugotna.