U fokusu

'napad na cijelo društvo i samo srce naše čovječnosti'

Europski parlament odbio zajamčiti ženama i muškarcima u EU istu plaću za isti posao

Europski parlament odbio zajamčiti ženama i muškarcima u EU istu plaću za isti posao

Europski parlament je u utorak s veoma malom razlikom u glasovima odbacio izvješće o jednakopravnosti muškaraca i žena u kojemu se pozivalo da im se zajamči ista plaća za isti posao, prenosi Tportal.

Protiv izvješća je glasovalo 298 zastupnika/ca, uglavnom konzervativaca i konzervativki, 289 je bilo ‘za’, većinom ljevičari i ljevičarke te liberali i liberalke, a 87 je bilo suzdržano, među kojima veći broj ‘zelenih’.

U izvješću se traži od zemalja Europske unije da ‘zajamče poštovanje temeljnog načela iste plaće za isti rad muškarca i žene’ i zabrane otpuštanje tijekom rodiljnog dopusta te se zauzima za borbu protiv seksističkih stereotipa.

Belgijska socijalistička zastupnica Veronique De Keyser upozorila je na ‘nevjerojatan hod unatrag par dana nakon Međunarodnoga dana žena’.

“Današnjim glasovanjem nisu povrijeđene i napadnute samo žene, nego i čitavo društvo, naše vrijednosti i samo srce naše čovječnosti”, upozorilo je francusko izaslanstvo socijalističke skupine.

Belgijska konzervativna političarka Anne Delvaux misli da je izvješće odviše ‘ideološko’ i ‘usmjereno na nesretne posljedice mjera štednje’.

“Moramo zaključiti da se sporo napreduje što se tiče jednakopravnosti muškarca i žene, ali kriza nije jedini uzrok, daleko od toga”, dodaje njezina bugarska kolegica Marija Gabriel.

{slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije.