U fokusu

Film o odrastanju i obiteljskim odnosima

Film Hane Jušić ‘Ne gledaj mi u pijat’ proglašen najboljim europskim filmom u Veneciji

Film Hane Jušić ‘Ne gledaj mi u pijat’ proglašen najboljim europskim filmom u Veneciji

Youtube printscreen - 22. DHF Intervju s Hanom Juš

Film “Ne gledaj mi u pijat” redateljice Hane Jušić osvojio je nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film u Veneciji. Nagradu su Jušić i producentica Ankica Jurić Tilić primile pretposljednji dan venecijanske Mostre

“Sama činjenica da je film uvršten u program takvog festivala nadišla je sva moja očekivanja, a nagrada kritike za najbolji europski film zaista je neočekivani bonus. Otkad smo se vratili iz Venecije stalno nas netko zapitkuje hoće li biti koja nagrada, između ostalih i moja baka, a nama je svima samo sudjelovanje bilo veliko. Sad nam je naravno jako drago zbog nagrade, i zato što sad imamo pozitivan odgovor na to pitanje, a naravno i zato što je to bitno priznanje za naš rad”, izjavila je redateljica Hana Jušić 

“Sigurno je divan osjećaj imati svjetsku premijeru na ovakvom festivalu i onda se još vratiti s nagradom. Izuzetno cijenim nagrade FEDEORA-e, uvijek imam osjećaj da smo ‘u učinioci strogog učitelja’ kad njihov žiri procjenjuje film. Drago mi je da je film ovako lijepo počeo svoj festivalski krug i jedva čekam da ga pokažemo i domaćoj publici”, izjavila je producentica Ankica Jurić Tilić.

“Ne gledaj mi u pijat” je film o odrastanju i obiteljskim odnosima. Junakinja filma je Marijana Petković (Mia Petričević), čija se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Marijana, njen dominantni otac (Zlatko Burić), neodgovorna majka (Arijana Čulina) i usporeni brat (Nikša Butijer) žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila.

Film je nastao u produkciji zagrebačke tvrtke Kinorama, u koprodukciji s tvrtkom Beofilm (Danska) i Hrvatskom radiotelevizijom. Podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, danskog filmskog instituta i nadnacionalnog europskog fonda Eurimages.