U fokusu

Međunarodni festival queer filma

Filmski festival Merlinka po treći put u Sarajevu

Filmski festival Merlinka po treći put u Sarajevu

Idućeg tjedna, točnije od 30. siječnja do 1. veljače, Sarajevski otvoreni centar će po treći puta organizirati i ugostiti u Art kinu Kriterion, Međunarodni festival queer filma Merlinka.

U okviru tri dana festivalskog programa, bit će prikazano pet dugometražnih dokumentarnih i igranih filmova koji se bave LGBT pitanjima, a najviše pažnje će vjerojatno privući američki dokumentarac o Susan Sontag kojim će biti otvoren Festival u petak 30. siječnja u 18 sati.

Ovaj film prikazuje život Susan Sontag kroz arhivski materijal, priče njenih bliskih osoba, kao i njene riječi. Od ranog zaljubljivanja u knjige do prvog iskustva u gej baju, od rane udaje do njene posljednje ljubavnice. Na otvaranju festivala govorit će i umjetnice koje su imale priliku raditi sa Susan Sontag u Sarajevu za vrijeme njenog boravka u Sarajevu.

Drugog dana festivala bit će prikazana dva filma: Kampanja mržnje: Rusija i gej propaganda, dokumentarni film napravljen u koprodukciji Rusije i SAD, te njemački igrani film Dvije majke.

Zadnjeg dana festivala također će biti prikazana dva filma, i to američki dokumentarni film Borba za istospolne brakove, koji govori o događajima iza scene vezanih za tužbe protiv savezne države zbog zabrane istospolnih brakova u Kaliforniji, te australijski igrani film 52 utorka, koji prati život 16-godišnje Bili koja se mora naglo osamostaliti kada joj majka otkrije da planira promijeniti spol.

Detaljan program prikazivanja filmova, opise i trailere možete pogledati ovdje