U fokusu

Filozofskom je Previšića odavno previše; Vijeće Filozofskog traži razrješenje?

Filozofskom je Previšića odavno previše; Vijeće Filozofskog traži razrješenje?

Vijeće Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) sutra bi na svojoj redovnoj sjednici trebalo glasati o pokretanju postupka za razrješenje dekana Vlatka Previšića, doznaje novinarka Melita Vrsaljko za Forum. Rezultat je to peticije koju je potpisalo 36 od 82 člana Vijeća.

Njezin tekst objavljen na Forumu prenosimo u cjelosti.

Previšić je na zahtjev kolega uvrstio ovo glasanje kao zadnju točku dnevnog reda sjednice, a postupak razrješenja pokrenut će se ako se među članovima Vijeća skupi natpolovična većina onih koji smatraju da Previšić ne bi trebao biti dekan Filozofskog, piše Vrsaljko.

Kako stoji u Statutu Filozofskog fakulteta, Vijeće ima rok od dva mjeseca da bi provelo postupak i odlučilo o razrješenju.

Osim dijela Fakultetskog vijeća, smjenu dekana već dulje vrijeme zahtijeva i Plenum Filozofskog fakulteta, čije je aktivnosti potaknuo ugovor o suradnji između FFZG-a i Katoličko-bogoslovnog fakulteta (KBF), koji Previšić uporno gura. Toliko da je svojedobno pokušao smijeniti prodekanicu za znanost i međunarodnu suradnju dr. sc. Branku Galić, koja se suprotstavila suradnji Filozofskog s KBF-om. 

Da je većina studenata protiv sporne suradnje, pokazalo je nedavno istraživanje Studentskog vijeća. Rezultati govore da od 2070 studenata FFZG-a samo njih 32 podržava ugovor. Stavove studenata dijele i profesori, pa se tako do sada 16 odsjeka izjasnilo protiv suradnje, dok ugovor podržavaju samo tri odsjeka.

Već dulje vrijeme studenti i profesori FFZG-a vode bitku s Previšićem, koji je zbog autoritarnog i netransparentnog načina na koji vodi Fakultet izazvao pažnju šire javnosti.

Zadnja sjednica Vijeća, održana 6. lipnja, prekinuta je zbog toga što je dekan opstruirao rad Vijeća, na što je upozorio i Studentski zbor FFZG-a.

“Dekan Previšić nastavlja onemogućivati rad i normalno funkcioniranje Fakultetskog vijeća – za današnju sjednicu nije pripremio materijale za dnevni red. Osim dokumenta o opstrukciji rada prodekanice Galić, tu se radi i o studentskim dokumentima koji se tiču cenzuriranja objavljivanja obavijesti, neodobravanja korištenja dvorane za prezentaciju rezultata studentskog istraživanja ključnog za rasprave po odsjecima o ugovorima te zahtjeva za vraćanjem transparenata neovlašteno skinutih s pročelja zgrade Fakulteta”, smatraju u Zboru.