U fokusu

2.000 građana/ki će svaki mjesec primati osnovni prihod koji neće biti oporeziv

Finska eksperimentalno uvodi temeljni dohodak

Finska eksperimentalno uvodi temeljni dohodak

Pixabay

Finska će se upustiti u eksperiment ostvarivanja temeljnog prihoda građanima i građankama tako da će se grupi nezaposlenih osoba omogućiti primanje neoporezivog dohodak bez obaveza.

Od početka ove godine odabrana skupina nezaposlenih u Finskoj će primati plaću od 560 eura i s tom plaćom nisu povezani nikakvi uvjeti, prenosi Deutsche Welle. Naime, Finska tako postaje prva zemlja na svijetu koja se doista upušta u eksperiment kako će primanje temeljnog prihoda na ponašanje građana.

“Mislimo da bi to mogao biti odličan poticaj da ljudi prihvate barem male i poslove na određeno vrijeme”, pojasnila je Marjukka Turunen koja je na čelu pravnog odjela Kele, finske službe za socijalnu skrb.

Naime, dosad su i nezaposleni vrlo nerado prihvaćali takve poslove jer su se bojali da će tako biti gurnuti na dno ljestvice ako se pojavi “pravi” posao, a onda je tu bio i problem poreza. Jer ako se taj prihod zbroji s pomoći koju primaju, ponekad je ispadalo da im je u džepu ostajalo manje nego da uopće ne rade.

U ovom konceptu je to drugačije: na taj temeljni prihod se ne plaća porez, čak i ako nađu posao i zarade nešto povrh toga.

“To će im dati financijsku sigurnost. Mogu računati s tim da će im taj novac stići na vrijeme. Što će učiniti s njim, to je njihova stvar”, objašnjava pravnica socijalne službe.

Kako prenosi DW, sudionici/e ovog eksperimenta će biti izabrani/e slučajnim postupkom među svim osobama između 25 i 58 godina koji su u Finskoj još u studenom 2016. primali pomoć za nezaposlene. Predviđeno je da eksperiment traje dvije godine i u Finskoj se nadaju da će ga proširiti na još više sudionika/ca. U prvoj ‘rundi’, temeljni prihod primat će oko 2.000 ljudi. Čeka se još odobrenje tamošnje vlasti.