U fokusu

Gay.hr: Ured za ravnopravnost spolova homofobičan?

Magazin Gay.hr donosi tekst svog glavnog urednika Augustina Zonjića koji komentira rad Ureda o ravnopravnosti spolova Vlade RH te njegov tretman pitanja rodnih i seksualnih manjina. U tekstu se Uredu, između ostalog, spočitava neprovođenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova naročito u mjerama koje se odnose na suzbijanje diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji.

Gay.hr: Ured za ravnopravnost spolova homofobičan?

 Magazin Gay.hr donosi tekst svog glavnog urednika Augustina Zonjića koji komentira rad Ureda o ravnopravnosti spolova Vlade RH te njegov tretman pitanja rodnih i seksualnih manjina. U tekstu se Uredu spočitava neprovođenje Nacionalne politike za ravnopravnost spolova naročito u mjerama koje se odnose na suzbijanje diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji, te neuvrštenje prijedloga Ženske mreže Hrvatske i Pravnog tima Iskoraka i Kontre u Nacionalnu politiku, a koje su za cilj imale zaštitu prava seksualnih i rodnih manjina. Također se navodi da je “rad Ureda bio usmjeren na izradu deklarativnih dokumenata čija je provedba izostala. Ured nije podržao nijednu od predloženih inicijativa za unapređenjem statusa seksualnih i rodnih manjina kao što su: amandman na Zakon o športu, koji bi uključio spolnu orijentaciju u antidiskriminacijske odredbe tog zakona, i Prijedlog zakona o registriranom partnerstvu iz 2006. godine, kao ni za uvođenjem efektivnih mjera u nacionalne politike, a da ne govorimo o tome kako je Ured uskraćivao financijska sredstva udrugama koje su javno kritizirale rad istog.” Gay.hr također navodi da “Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH nikada nije ozbiljno podupirao projekte lezbijskih i gej udruga “već je samo prije nekoliko godina za projekt pravne zaštite odobrio iznos od 6.600,00 kn Lezbijskoj grupi Kontra. U tekstu se Ured optužuje za nepoštivanje Zakona o pravu na pristup informacijama obzirom da su od “Ureda svake godine zatražene preslike dokumenata vezano za rad Ureda na dodjeli sredstava nevladinim organizacijama putem navedenog natječaja” jednako kao i “informacije o provedbi Nacionalne politike ravnopravnosti spolova”, a ti dokumenti nikada nisu dostavljeni Ženskoj mreži Hrvatske i Pravnom timu Iskoraka i Kontre. “Nezamislivo je”, piše Zonjić, “da se provedba nacionalne politike o ravnopravnosti spolova seksualnih i rodnih manjina svodi samo na prisutstvo predstojnice Ureda na paradi i jednom okruglom stolu o seksualnim i rodnim manjinama od osnutka Ureda.”

Gay.hr se zbog svega navedenog pita “je li ovakav propust učinjen isključivo zato što je Lezbijska grupa Kontra kroz svoje političko djelovanje javno kritizirala rad Ureda, kao i sadržaj Nacionalne politike za ravnopravnost spolova?!” i zaključuje da “udrugama koje se bave pravima seksualnih i rodnih manjina preostaje jedino podršku potražiti na nekim drugim mjestima.”