U fokusu

hrvatska situacija se ponavlja u srbiji

Generalni štrajk u Srbiji: Ujedinimo se u obrani prava radnika i radnica

Generalni štrajk u Srbiji: Ujedinimo se u obrani prava radnika i radnica

Nakon što je nova verzija Zakona o radu jučer donesena u Hrvatskoj, sličan zakon uskoro bi mogao stupiti na snagu i u Srbiji. “Predloženim izmjenama ZOR-a zadaje se konačan udarac radničkoj klasi”, poručuje Levi samit Srbije.

“Kršenje formalnih demokratskih procedura u donošenju izmjena Zakona o radu je nedopustivo”, priopćio je Levi samit Srbije, pridružujući se protestima protiv predloženih izmjena Zakona o radu i Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju, prenosi Kontrapress.

“Aktualna vlada, kao i sve prethodne, nastavlja teret ekonomske krize i neoliberalnih reformi prebacivati na leđa najširih slojeva društva. Sve predložene izmjene Zakona o radu idu u korist kapitala, a na štetu rada. Njihovim usvajanjem snizit će se ionako niske plaće, ukinuti svaki oblik sigurnosti radnog odnosa i ugroziti sloboda sindikalnog organiziranja i radničkog udruživanja. Predloženim izmjenama Zakona o radu zadaje se konačan udarac radničkoj klasi u Srbiji – ona gubi svaki legalni instrument borbe za svoje interese i dolazi u potpuno podređeni položaj spram kapitala. Kao da to nije dovoljno, predložene su i izmjene Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju koje pogađaju umirovljenike i umirovljenice, čija su primanja gotovo jedini izvor prihoda za veliki broj obitelji. Dodatno, predložene izmjene Zakona o privatizaciji i Zakona o stečaju zatvorit će ono malo (državnih) poduzeća koje dosadašnje vlasti nisu već uništile podržavajući tajkunsku privredu”, navodi se u priopćenju.

Vlada Srbije usvojila je Zakon o radu, a Skupština će već sutra, 17. srpnja, glasovati o njemu. Za taj dan je najavljen generalni štrajk, a članovi i članice sindikata od utorka kampiraju u Pionirskom parku ispred Skupštine Srbije.

“S obzirom na okolnosti koje su nas zadesile, pozivamo sve ljude – zaposlene i nezaposlene, mlade i stare, umirovljenike i umirovljenice, studente i studentice, sindikate, organizacije civilnog društva i sve ugrožene ljude da stanu u posljednju liniju obrane za svoju dobrobit i dobrobit cijelog društva. Pozivamo roditelje da kažu ne ovakvim reformama koje će ugroziti ne samo njih već i buduće generacije. Pozivamo sindikate da se ujedine u obrani prava radnika i radnica i ne dopuste donošenje sramotnih prijedloga zakona”, naglasio je Levi samit.

Levi samit Srbije čine:

PARISS, Kragujevac, Jagodina i Sjenica
Udruženje akcionara Vršačkih Vinograda, Vršac
Nezavisnost, Vršac
UG Solidarnost, Subotica
Radnici AD Banata, Banatski Karlovci
Udruženje Most Ravnopravnosti, Novi Pazar
Big Stone, Aranđelovac
RS Partners PES, Surdulica
Sindikat Tigar tehnička guma, Pirot
Bivši radnici Jugoremedije
Centar za politike emancipacije, Beograd
Marks 21, Beograd i Kruševac
Gerusija, Novi Sad i Beograd
Kontekst kolektiv, Beograd
Forum Roma Srbije
Marksistička omladina Crveni, Sombor
STRIKE, Novi Sad
Društveni centar Oktobar, Beograd
PAORI, Crepaja
UG Ravnopravnost, Zrenjanin
Zelena omladina Srbije
Sindikat javnih službi, Pančevo
Centar za društvenu analizu, Beograd
Kanjiški građanski forum, Kanjiža
Obruč, Odžaci