U fokusu

online solidarnost

Globalna kampanja za bračnu jednakost

Globalna kampanja za bračnu jednakost

Vjerojatno ste primjetile posljednjih tjedana kako mnogo ljudi na društvenim mrežama za svoje profilne fotografije imaju crvenu sliku s rozim znakom jednakosti.

Riječ je o kampanji pokrenutoj dan uoči zasjedanja američkog Vrhovnog suda o zakonima Proposition 8 i DOMA, koji brak definiraju kao zajednicu muškarca i žene i zato istospolnim partnerima uskraćuje prava što ih uživaju heteroseksualni parovi. U znak podrške, organizacija Human Rights Campaign (HRC) pozvala je sve zagovaratelje i zagovarateljice bračne jednakosti da simbolično promijene svoju profilnu fotografiju i pridruže se globalnoj kampanji.

Dosad je to učinilo preko 2,7 milijuna korisnika popularne društvene mreže Facebook, prenosi CroL.

Naime, Human Rights Campaign objavio je podatke koji kažu kako je u prvih tjedan dana online kampanje svoju fotografiju promijenilo najviše osoba u dobi oko 30 godina.

Kampanji su se podjednako pridružili i muškarci i žene pa je svoju fotografiju promijenilo 2,3 posto korisnica i 2,1 posto korisnika Facebooka.

“Danas se globalne ideje šire brže nego što je to ikad prije bilo moguće”, kazao je jedan od Facebookovih analitičara Eytan Bakshy.

Časopis Time je također podržao istospolne brakove kada je na svojoj naslovnici objavio fotografiju dvije žene kako se ljube, odnosno poljubac dva muškarca. Te fotografije su bile popraćene naslovom ‘Istospolni brakovi su već pobijedili’.

{slika}