U fokusu

Kampanja #childmothers

Globalna kampanja za poboljšanje položaja mladih majki

Globalna kampanja za poboljšanje položaja mladih majki

Životi milijuna djevojaka koje su rodile, a mlađe su od 15 godina, ugroženi su jer propadaju kroz mrežu sistema koji ih ne uspijeva zaštititi, rekla je Anne-Birgitte Albrectsen, nova voditeljica organizacije za dječja prava Plan International.

Procjenjuje se da globalno preko dva milijuna djevojčica mlađih od 15 godina postanu majke svake godine, no broj bi mogao biti i veći, budući da se službene statistike vode samo za dobnu skupinu od 15 do 49 godina, iako djevojčice mogu zatrudnjeti od 11. godine nadalje.

Albrectsen je udružila snage s UNPF-om u kampanji #childmothers kako bi zajedno prevenirali rano majčinstvo i podupirali mlade majke. Pokrenuvši inicijativu, navodi kako se procjenjuje da oko 70 tisuća djevojaka u dobi između 10. i 19. godine umre od komplikacija vezanih uz trudnoću i porod, no nedostatak podataka o mladim majkama čini ih nevidljivima u statistikama, zbog čega ih se često predvidi u razvojnim politikama.

“Najveći broj trudnoća dogodi se korištenjem sile te postoji mnogo nasilja i straha u cijeloj situaciji”, rekla je Albrectsen Thomson Reuters Foundationu u intervjuu na Women Deliver, najvećoj konferenciji posvećenoj ženskom zdravlju i pravima u posljednjem desetljeću. “U većini zemalja se te djevojke niti ne pojavljuju u statistikama, zbog čega nemamo informacije kojima bi pritisnuli vlade da poduzmu neke korake da se situacija promijeni”.

Kampanja usmjerena na mlade majke samo je jedan dio šire misije Plan Internationala da prikupi i poboljša podatke o ženama i djevojkama kako bi ih mogli koristiti kao poziv na akciju i kao mjerilo napretka vlada da postignu UN-ove globalne ciljeve od prošle godine.

Kako bi mogle pratiti napredak vlada pojedinih zemalja, Albrectsen je objavila kako Plan International planira surađivati s Međunarodnom koalicijom za žensko zdravlje, računovodstvenom tvrtkom KMPG, ONE kampanjom i Women Deliver, kako bi zajedno prikupili bolje podatke. Koristit će postojeće i nove kvalitativne i kvantitativne podatke i pratiti određene indikatore kako bi mogli vidjeti kakav je napredak postignut za žene i djevojke u ključnim fazama njihovih života.

Kao direktorica Plan Internationala, Albrectsen želi proširiti kampanju diljem cijeloga svijeta. “Najdublje nejednakosti, diskriminacija i kršenje dječjih prava događaju se upravo djevojčicama”, istaknula je.