U fokusu

Bravo za Google!

Google je odlučio ukloniti reklame za lažne klinike za pobačaje

Google je odlučio ukloniti reklame za lažne klinike za pobačaje

Google je u ponedjeljak počeo uklanjati reklame za lažne krizne centre za trudnice koji očito obmanjuju žene koje traže informacije o pobačaju na internetu. Ti centri su zapravo centri protiv pobačaja koji se često lažno predstavljaju kao klinike za žensko zdravlje; njihova je svrha da šire anti-choice propagandu kako bi odvratili žene od pobačaja i kontracepcije. Prema Washington Postu, odluka Googlea je donešena nakon što je organizacija NARAL Pro-Choice America objavila izvještaj o rezultatima istraživanja za Google koji pokazuje da punih 79% plaćenih oglasa za “krizne centre za trudnice” koji se pojavljuju na Googleu perfidno “naznačuju da pružaju medicinske usluge kao što je pobačaj” dok zapravo to jednostavno ne rade.

Ti krizni centri znaju da će žene koje žele obaviti pobačaj vjerojatno najprije potražiti informacije na Googleu prije nego što poduzmu sljedeće korake, te se nadaju da će oglasi zavarati žene da misle kako mogu napraviti pobačaj na tim oglašenim mjestima. Pravila o oglašavanju na Googleu kažu da se “sav oglašeni sadržaj mora temeljiti na činjenicama”, tako da ni malčice obmanjivanja jednostavno nije dopušteno. Očito, samo jedan pogled na tvrdnje koje se pojavljuju u oglasima za kozmetičke proizvode ili ljekovite pripravke pokazuje da se mnoge tvrtke provlače sa svojim lažnim tvrdnjama, no s obzirom na ozbiljnost ovog problema, insistiranje na istini u oglašavanju čini se iznimno važnim.

Prilično je jasno da žena koja dogovori odlazak u takav krizni centar tamo neće moći obaviti pobačaj, tako da je najveći problem to što se korište lažima kako bi dovukli žene na svoja vrata. Kao što pokazuje Crisis Project na svojim tajnim video-snimkama, koje su snimile aktivistkinje glumeći žene koje traže informacije o svojem reproduktivnom zdravlju, ovi centri koriste iste taktike kao i piramidalni marketing i prodavači time-share usluga: pridobiti ljude obećanjima o lakoj zaradi ili besplatnom odmoru, a onda onemogućiti odustajanje a da ne kupe ono što prodaju. Osim što se u ovom slučaju radi o nakani da se iznudi obećanje da će žena roditi dijete.

Nitko ne osporava pravo ovih centara da pokušaju uvjeriti ženu da izbjegne pobačaj ili da ne koristi kontracepciju. Stvar je u tome da bi trebali biti transparentni u svojim ciljevima. Brojni gradovi, uključujući New York, usvojili su zakone koji zahtijevaju da krizni centri za trudnice moraju imati oznake koje pokazuju imaju li uopće medicinsko osoblje i daju li uputnice za pobačaj, kontracepcijska sredstva ili prenatalne preglede i usluge. Ovakvi zakoni nisu dobro prošli na sudovima. Savezni prizivni sud donio je presudu da grad New York mora zahtijevati da krizni centri za trudnice obznane imaju li zaposleno medicinsko osoblje, ali općenito, Prvi amandman štiti njihovo pravo na laganje budući da ovi centri ne naplaćuju svoje usluge i ne pripadaju djelokrugu na koji se odnose zakoni za zaštitu potrošača.

No samo zato što zakon ne može učiniti mnogo u vezi ovakvog podmuklog ponašanja, to ne znači da privatne korporacije kao što je Google ne mogu ništa poduzeti. Odluka Googlea je mali korak prema suzbijanju podmuklih taktika “kriznih centara za trudnice”, no nadajmo se da će to mnoge žene spasiti od boli i poniženja koje doživljavaju kada misle da idu obaviti pobačaj, a umjesto toga dobiju laži i nabijanje osjećaja krivnje.

Prevela i prilagodila Sanja Kovačević