U fokusu

aplikacija ostaje na google playu

Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

Google saudijsku aplikaciju za praćenje žena ne smatra problematičnom

Pixabay

Google odbija ukloniti aplikaciju saudijske vlade koja omogućuje muškarcima da prate i kontroliraju žene.

O aplikaciji – zvanoj Absher – prethodno smo već pisale na Libeli. Ova aplikacija navodno služi kako bi pružila uvid u rad saudijske vlade, no masovno ju koriste Saudijci kako bi nadgledali kretanje svojih supruga ili drugih članica obitelji.

Naime, u Saudijskoj Arabiji, za žene je i dalje protuzakonito da putuju bez dopuštenja muškog skrbnika, obično rođaka ili supružnika.

Amnesty International otvoreno je prozvao Google Play i Apple App store na povlačenje aplikacije, dok se Human Rights Watch također osvrnuo i na uslugu automatskih SMS poruka unutar aplikacije koja upozorava muške skrbnike kada žene ulaze i izlaze iz zemlje – što smatraju jednim od najproblematičnijih aspekata.

Nakon žalbi od strane Human Rights Watcha i Amnesty Internationala zbog opravdanog smatranja da slobodna cirkulacija ovakve aplikacije uvelike omogućava kršenje prava žena, ali i olakšava nasilje, aplikacija je ponovo upućena na razmatranje.

Nakon razmatranja, iz Googla su poručili da su pregledali aplikaciju i zaključili da ona ne krši bilo kakve uvjete korištenja, te da bi stoga mogla ostati u trgovini Google Play.