U fokusu

jer će radnici/e biti učinkovitije i sretnije

Göteborg uvodi radni dan od šest sati

Göteborg uvodi radni dan od šest sati

Flickr/The Library of Congress

Dok hrvatske vlasti nastoje fleksibilizirati i deregulirati radne odnose i legalizirati neplaćeni prekovremeni rad, lokalne vlasti u švedskom Göteborgu predstavile su prijedlog prema kojem bi se umjesto osam,  radilo šest sati na dan, a plaće im neće smanjivati.

Znaju Šveđani kako je samo sretan/a radnik/ca i produktivan/na radnik/ca, stoga smatraju kako će se ovim prijedlogom smanjiti bolovanja te povećati učinkovitost.

Predstavnici/e vlasti u Göteborgu također će sudjelovati: jedan odjel će raditi šest sati, drugi sedam, a na kraju će usporediti je li skraćeno radno vrijeme povećalo učinkovito.

“Usporedit ćemo njihove rezultate i vidjeti koliko se razlikuju. Nadamo se da će se smanjiti bolovanja kod grupe koja će raditi po šest sati, da će se osjećati bolje i fizički i psihički, te da će se zbog toga povećati i njihova učinkovitost”, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Mats Pilhem.

Radnici/e su ovu vijest dočekali/e s oduševljenjem, a jedna tvornica automobila je već uvela šestosatni radni dan. Rezultati su obećavajući.

Međutim, u drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u učinkovitosti zaposlenika, već u činjenici da rade preduge smjene.

Opozicija je optužila vladajuće da je riječ o jeftinom triku kako bi pobijedili na nadolazećim izborima.