U fokusu

adelino aktivističko ruho

Halo – pa do kad?

Halo – pa do kad?

Aktivistička obrada Adelinog hita ‘Halo’ u izvedbi Drvene Marije u samo dva dana preplavila je društvene mreže te postala svojvrsna himna onima koji/e negoduju i protestiraju zbog aktualnih političkih zbivanja.

Uz to, pjesma ismijava apatičnost i inertnost građana i građanki koji/e podržavaju pobunu samo dok ona podrazumijeva ‘lajkanje, šeranje i potpisivanje peticija’ iz udobnosti vlastitog doma. 

Kako ne bismo završili/e u totalitarnoj državi, članica Drvene Marije Mima Simić naglašava kako je vrijeme da građani/ke prekinu ovu političku trakavicu.

“Odlika Drvene Marije je uvijek da se kroz humor i zezanciju komentiraju aktualna događanja u društvu. Pjesma je nastala kao satiričan komentar na situaciju, koji se, kao svaka satira, može (i treba?) tumačiti kao upozorenje da je situacija zabrinjavajuća”, kazala nam je Simić.

Pjesma je prvotno objavljena na YouTube kanalu Zagreb Pridea, a po društvenim mrežama se proširila kao poziv za mobilizaciju za današnji veliki prosvjed protiv Vlade u 18.30 sati na Markovom trgu. 

“Osobno taj prosvjed ne vidim kao prosvjed ‘protiv’ (n)ove vlade – vidim ga kao poziv da se građane/ke ne tretira kao cigle kraj puta samo zato što su izbori prošli i što je netko ‘pobijedio’ i sada ima pravo na podjelu ‘vlasti’ (terminologiju smo dobro usvojili, kao i koncept da u – demokraciji – netko nama VLADA).

Koncept ‘pobjede’ na izborima, odnosno izbora kao natjecanja, uvijek mi je bio silno nelagodan – izbori ne smiju biti nogometna (ili rukometna) utakmica u kojoj smo na kraju samo publika (koja skupo plaća ulaznicu). Politika ne smije biti arena zapišana ‘plavom’ i ‘crvenom’. Politika su naši životi – naše egzistencije, naša tijela, naši međuljudski odnosi. I ne želim da mi se politika gadi, samo zato što je arena zapišana. A to se događa. Gadi nam se, pa ostajemo doma, a neki nemaju ni zimske cipele. Gadi nam se i bespomoćni smo jer nas nakon SVAKIH izbora svaki ‘pobjednik’ naguzi, i prepiša”, napisala je Simić na Facebook profilu i dopustila nam da vama prenesemo njezine riječi.

“Nas, građane/ ke, ni jedni ni drugi ne tretiraju kao dio ‘tima’, nego kao građevine, i kao publiku koja je dobro odgojena da nikad ne utrči u teren. Sutra je u 18.30 prosvjed na Markovom trgu, ali ovaj post nije poziv na prosvjed sutra u 18.30 na Markovom trgu. Došli ili ne, čišćenje i dezinfikacija arene trajat će mnogo dulje od mimohoda oko crkve. Ovaj post je, prije će biti, poziv na to da počnemo vježbati utrčavanje u teren, ne zato da slavimo ‘našu’ ili ‘njihovu’ pobjedu, nego da jednom napokon uspijemo prekinuti utakmicu”, zaključila je Simić svoju poruku na društvenim mrežama.