U fokusu

Prvi slučaj na sudu

Harvey Weinstein se izjasnio nedužnim na optužbe za seksualno zlostavljanje

Harvey Weinstein se izjasnio nedužnim na optužbe za seksualno zlostavljanje

Filmski mogul Harvey Weinstein izjasnio se u srijedu nedužnim na optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje u prvom sudskom slučaju na kaznenom sudu temeljem niza optužbi koje su se pojavile prošle godine.

Weinstein je podnio svoje očitovanje Vrhovnom sudu Manhattana ovog utorka nakon što ga je porota optužila u dva slučaja prošlog tjedna. Njegov je odvjetnik potvrdio medijima da se na optužbe izjasnio kao nedužan. “Gospodin Weinstein je porekao navedene zločine. Nikada se nije upuštao u nekonsenzualan seksualni odnos ni sa kim”, rekao je novinarima/kama. “Silovanje je zločin koji se ne može opravdati. Isto vrijedi i za lažne optužbe za silovanje. Prema njegovom mišljenju, lažno je optužen za silovanje”.

Više od 70 žena optužilo je Weinsteina, suosnivača filmskog studija Miramax i tvrtke The Weinstein Co., za seksualno zlostavljanje, uključujući i silovanje, pri čemu neke optužbe sežu desetljećima u prošlost. Sve je optužbe porekao.

Optužbe, obavljene najprije u New York Timesu i New Yorkeru, pokrenule su sada već svjetski poznati #MeToo pokret, u kojemu su stotine žena javno optužile moćne muškarce u biznisu, politici i zabavnoj industriji za nepropisno ponašanje.

Ako ga se osudi za najozbiljnije optužbe, Weinstein bi mogao dobiti između pet i 25 godina zatvorske kazne. Londonski Metropolitan Police i tužitelji u Los Angelesu izjavili su da razmatraju optužbe za seksualno zlostavljanje.