U fokusu

'heroji, mučenici i šehidi nisu najbolje prošli'

HND dodijelio nagrade za novinare/ke godine, Hrvoje Šimičević najavio povratak gerilskih metoda borbe

HND dodijelio nagrade za novinare/ke godine, Hrvoje Šimičević najavio povratak gerilskih metoda borbe

Screenshot: N1

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) povodom Svjetskog dana slobode medija u utorak je dodijelilo godišnje nagrade za 2015. te novinarom godine proglasilo Elizabetu Gojan, voditeljicu i vanjskopolitičku komentatoricu HTV-a.

Nagradu za pisano novinarstvo dobio je Hassan Haidar Diab za seriju reportaža o izbjegličkoj krizi i, kako je istaknuto, zanimljive materijale koje je donosio iz Danske, Kosova, okolnih zemalja ali i Iraka, Irana, Turske i rodnog Libanona.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dobila je novinarka Večernjeg lista Sandra Veljković za tekst ‘Skandal o arbitražnom sudu u Haagu’ kojim je “izazvala vidne međunarodne političke i pravne posljedice čemu zapravo novinarstvo u svojim najvišim profesionalnim zahtjevima i teži”.

Za radijsko novinarstvo nagrađena je urednica na Trećem programu Hrvatskog radija Ljubica Letinić za jednosatni dokumentarac ‘Zametnuta kartografija’ o Zagrebu od 1941. do 1945. – u vrijeme rata i vladavine NDH, a za televizijsko novinarstvo Maja Medaković s Nove TV za prilog o obitelji Basarac u emisiji ‘Provjereno’.

Nagradu za internetsko novinarstvo dobio je Hrvoje Šimičević za seriju tekstova objavljenih na portalu H-alter o utjecaju TTIP-a na Hrvatsku, temu koja ‘nije bila adekvatno zastupljena u javnom medijskom prostoru’ te je ‘primjer koji jasno govori o opravdanosti državnih dotacija neprofitnom medijskom sektoru, koje su naprasno ukinute dolaskom Domoljubne koalicije i Mosta na vlast’.

U svom govoru se osvrnuo na aktualni atak na medije, ali i eroziju ljudskih prava u društvu: “Ministar Hasanbegović je kao prvi potez napravio ‘bagerisanje’ neprofitnih medija tako da je ukinuo sve dotacije. Mislim da su neprofitni mediji najbolje što se desilo na postkriznoj medijskoj sceni jer su tu radili ljudi koji su dobili otkaze u uništenim redakcijama. Unatoč ukidanju dotacija držim da će taj sektor preživjeti jer je rukovođen strašću. Riječ je o ljudima koji rade za 4.500 kuna bez senzacionalizma. Smatram da kad dođe do nestanka novca doći do gerilskih metoda borbe, a da to kažem možda će doći do povratka u šumu, a svi znamo šta se tad dogodilo – heroji, mučenici i šehidi nisu najbolje prošli”.