U fokusu

Bosanci se bore protiv bijede

Hoće li prosvjedi u Tuzli prerasti u ‘Bosansko proljeće’?

Hoće li prosvjedi u Tuzli prerasti u ‘Bosansko proljeće’?

Mediji diljem svijeta pišu o demonstracijama obespravljenih radnika i nezadovoljnih građana u Tuzli koje su eskalirale jučer, 05. veljače 2014., kada su pripadnici Jedinice za specijalne namjene krenule u obračun s okupljenim prosvjednicima.

Tako ugledna svjetska agencija Reuters ističe da su u sukobima policije i demonstranata u Tuzli povrijeđene 22 osobe dok su 24 privedene.

Prosvjednici su se sukobili s policijom tijekom protesta zbog zatvaranja lokalnih firmi –tvornice deterdženta Dita, tvornice namještaja Konjuh, te kemijske industrije Poliochem i tvornice guma Resod Guming, navodi se u priopćenju balkaninsighta. Međutim, ovaj događaj je odraz dubokih socijalnih problema, lošeg ekonomskog stanja u BiH kao i političke krize u zemlji koja traje već dva desetljeća. Točnije, od završetka rata 1995.

Reuters također navodi kako se mnogi Bosanci i Hercegovci nadaju da će ovi protesti, kao i protesti iz prošle godine u Sarajevu prerasti u ‘Bosansko proljeće’ .

Nezadovoljni općom situacijom, radnici i umirovljenici, njih nekoliko stotina, nasrnulo je na zgradu vlade Tuzlanskog kantona u BiH tražeći bolje uvjete rada i života. Protesti su se pretvorili u sukobe demonstranata i policije prilikom čega je razbijeno nekoliko auta i povrijeđeno na desetine osoba. Građani su optužili policiju za prekomjernu upotrebu

Euronews navodi da su zatvaranje nekoliko firmi i visoka stopa nezaposlenosti u BiH pokrenuli lavinu protesta protiv vlasti u toj zemlji.”Bankrot nekoliko firmi je pokrenuo proteste u Bosni, gdje su ekonomski i socijalni problemi svaki dan sve teži, iako je prošlo 20 godina od kraja rata u toj zemlji. Demonstranti su ovaj put pokušali da upotrebom sile ući u zgradu vlade, optužujući političare za bankrot nekoliko lokalnih državnih tvornica”, navodi Euronews, te dodaje kako veliki dio građana BiH vjeruje kako izbori u listopadu 2014. godine ne mogu promijeniti situaciju u toj zemlji, umornoj od rata i međunacionalnih sukoba, te kako je jedino rješenje “izlazaka građana na prosvjede u svim većim gradovima u BiH”.

Prema posljednjim podacima, epilog jučerašnjih događaja su 27 privedenih građana i 23 povrijeđenih među kojima ima i pripadnika MUP-a Tuzlanskog kantona.