U fokusu

slučajeve se ignorira, a silovanje i dalje nosi ogromnu stigmu

Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

Indija: Policijska apatija ugrožava živote žrtava silovanja

Getty Images

20-godišnjakinja u indijskoj sjevernoj pokrajini Uttar Pradesh u kritičnom je stanju nakon što su je prošlog tjedna silovala dvojica muškaraca, a potom zapalila.

Kako izvještava BBC Hindi, nakon što je uspjela pobjeći silovateljima, žrtvin je otac silovanje prijavio policiji koja je slučaj odbila procesirati.

Budući da je prva prijava odbačena, žrtva je, u pratnji članova obitelji, nekoliko dana kasnije otišla u policijsku postaju s namjerom da iznova pokuša prijaviti silovanje.

“Čekali smo cijeli dan u stanici da policija dođe i uzme naš iskaz, ali nitko nije došao.”, izjavio je za Euronews djevojčin otac.

Ove subote, dva dana nakon inicijalnog napada, potencijalno motivirani pokušajem prijave muškarci su navedenu djevojku pratili do polja u kojem je ista radila, polili je kerozinom i zapalili, navodi regionalni policijski nadzornik Prabhakar Chaudhary.

Iako je preživjela drugi napad, djevojka je pretrpjela ozbiljne opekline na gotovo polovici tijela.

Još tri su tinejdžerke silovane i žive zapaljene u nepovezanim incidentima u dvije različite pokrajine početkom ove godine. Dvije su podlegle ozljedama.

Aktivisti/kinje za ženska prava ističu kako je ignoriranje pa čak i uznemiravanje žrtava silovanja od strane policije uobičajena pojava u Indiji.

Mnogi slučajevi seksualnog zlostavljanja i napada u Indiji još uvijek ostaju neprijavljeni zbog policijske apatije, ali i stigme vezane za silovanje.