U fokusu

protiv silovanja u news delhiju

Indija: ženski policijski odred na motociklima za borbu protiv nasilja prema ženama

Indija: ženski policijski odred na motociklima za borbu protiv nasilja prema ženama

Policijske snage New Delhija osnovale su policijski odred na motociklima sastavljen isključivo od žena. To je jedan od pokušaja suočavanja s rastućim brojem zločina protiv žena, posebno u uskim gradskim uličicama.

Odred se zove Raftaar (Brzina), a od siječnja će posebno obučene policajke patrolirati na 600 motocikala. Nosit će oružje, kamere, suzavce i elektrošokere te u paru dežurati po napučenim i skučenim dijelovima grada.

Očekuje se da će njihova prisutnost odvratiti počinitelje od prijestupa i osigurati žene koje su vodile proteste protiv seksualnih napada prije 5 godina nakon brutalnog grupnog silovanja u New Delhiju. Istraživanja objavljena ovaj mjesec govore o tome da žene koje prijavljuju takve zločine policija još uvijek redovito maltretira ili prisiljava na šutnju.

U New Delhiju 2016. godine prijavljeno je više od 2150 silovanja – prema policijskim podacima, riječ je o povećanju od 67% od 2012. Anketa zaklade Thomson Reuters u listopadu otkrila je da je New Delhi, zajedno s brazilskim gradom São Paulo, bio najgori grad na svijetu što se tiče seksualnog nasilja protiv žena.

Kritičari su se često žalili kako postoji premalo policajaca u gradu s populacijom od 26 milijuna te da se s napadima, čak i ako su prijavljeni, ne postupa pravilno. U nekim dijelovima New Delhija ulice su toliko uske da danja svjetlost ne dopire do njih. Ljudi koji prolaze kroz ove uličice blizu su jedni drugima, a to olakšava prijestupnicima seksualno uznemiravanje žena.

Dependra Pathak, glavni glasnogovornik policije u New Delhiju, rekao je da, ako je žena pozvala pomoć, policijski kombi vjerojatno nije mogao proći kroz uski prostor. Motocikli su jedino prijevozno sredstvo koje može manevrirati prometnicama i prometnim gužvama.

“Policijske snage na motociklima sa svojom će naprednom opremom biti uočljivije na ulicama i umirit će žene”, rekao je Pathak. “Moći će brže nego one u kombiju pristići u pomoć zato što će moći prolaziti uskim ulicama i imat će sustav za navigaciju. Plan je da uglavnom budu raspoređene u područjima kao što su sveučilišta koje pohađa puno studentica.”

Ravi Kant, predsjednik organizacije za zaštitu ljudskih prava Shakti Vahini, izjavio je kako riječ o ishitrenoj i nedovoljnoj mjeri.

“Broj zločina raste zbog slabe provedbe zakona. Prijestupnici znaju da mogu proći nekažnjeno jer su policijske istrage toliko loše da gotovo nitko na sudovima nije osuđen. Trebamo sveobuhvatni akcijski plan, a ne reagirati ovako”, rekao je.

Visoki sud New Delhija naredio je gradskoj policiji da razvije strategiju za borbu protiv zločina nad ženama, nakon opetovanih neuspjeha u sprečavanju takvih slučajeva. Suci su naredili šefu policije da predstavi svoj puni plan na sudu 11. prosinca.

Prevela i prilagodila: Anamarija Špek