U fokusu

Potencijalno 2018.

Irska bi mogla na referendum o odbacivanju zakona o pobačaju

Irska bi mogla na referendum o odbacivanju zakona o pobačaju

Irski bi parlament do kraja iduće godine mogao doći u poziciju odlučivanja o održavanju referenduma za odbacivanje striktnih zakona o pobačaju, i to ako saziv građana/ki predloži da bi glasovanje trebalo biti održano kako bi se proširilo pravo na pobačaj.

Pravila i regulacije po pitanju pobačaja u ovoj katoličkoj zemlji među najstriktnijima su u svijetu, a premijer Enda Kenny ovog mjeseca sazvao 99 članova/ica javnosti da savjetuje Vladu o ovoj politički obojenoj temi.

Saziv građana/ki je zamoljen da dostavi svoj izvještaj u prvoj polovici 2017. godine, nakon čega će Vlada odmah zasjesti i donijeti odluku u sljedećih šest mjeseci. Ako saziv predloži referendum, trebat će ga odobriti parlament, nakon čega bi referendum potencijalno mogao biti raspisan tijekom 2018. godine.

Tisuće aktivista/kinja koji/e su prošlog mjeseca tražili odbacivanje osmog amandmana Ustava, koji izjednačuje pravo na život majke i nerođenog djeteta, pritiskali su Vladu da ne odugovlači s odlukom.

Pobačaj je već dugo kontroverzna tema u Irskoj, gdje je potpuna zabrana odbačena tek 2013. godine dopustivši tako pobačaj ako je život žene ugrožen. Aktivisti/kinje protiv pobačaja zahtijevaju da se ne donose bilo kakve druge iznimke.