U fokusu

Nasilje nad ženama u EU politici

Istraživanje: europske zastupnice izložene zlostavljanju i nasilju

Istraživanje: europske zastupnice izložene zlostavljanju i nasilju

Parlamentarne zastupnice diljem Europe suočavaju se sa seksualnim uznemiravanjem, diskriminacijom i nasiljem u svom radu, a 85 posto ih je reklo da su doživjele prijetnje silovanjem ili neki drugi oblik psihičkog zlostavljanja, navodi se u izvješću “Seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama u parlamentima Europe”, kojeg su izradile Interparlamentarna unija (IPU) i Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PACE).

Jedna od četiri zastupnica u parlamentima i 40 posto žena u parlamentarnom osoblju navelo je da su bile žrtvama seksualnog zlostavljanja ili napada, većinom od strane muških zastupnika. Gotovo polovica od 123 intervjuirane žene doživjela je prijetnje smrću, silovanjem ili batinama – mnoge anonimne putem društvenih mreža, a njih sedam od 10 bilo je metama seksističkih komentara.

Zastupnice koje se bore protiv rodne nejednakosti i nasilja nad ženama često su posebno izdvajane u napadima. U izvješću se navodi kako je rijetko koja zastupnica javno progovorila na tu temu, ali i da većina parlamenata u Europi nema ni mehanizme koji bi im to omogućili.  

Gabriela Cuevas, predsjednica IPU-a, istaknula je: “Naše je istraživanje pokazalo da su seksizam, zlostavljanje i nasilje nad ženama vrlo rašireni u parlamentima diljem Europe, i moraju se iskorijeniti promicanjem rodne kulture i provedbom učinkovitih institucionalnih mehanizama koji omogućuju ženama da o tome glasno govore. Ne samo da je uznemiravanje ozbiljno kršenje prava žena, nego je loše i za demokraciju”.

Predsjednica PACE-a, Liliane Maury Pasquier, istaknula je kako, nažalost, #MeToo pokret nije zaobišao ni svijet politike. “Sve dok postoji nejednakost između žena i muškaraca, niti jedna žena neće biti sigurna od nasilja i uznemiravanja. Mi, žene i muškarci u politici, međutim, imamo polugu koja nas može pretvoriti u pokretače promjena: Istanbulsku konvenciju – pravni instrument usmjeren na sprječavanje, zaštitu, kazneni progon i prije svega razbijanje seksističkog uzorka”.

Istraživanje je uslijedilo nakon izvješća objavljenog ovog tjedna o optužbama za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje ženskog osoblja u britanskom parlamentu. Neovisna je istraga utvrdila da su neke od članica osoblja bile subjektima čestog neprimjerenog dodirivanja od strane muških članova parlamenta. To je uključivalo “ostavljanje ruke na njihovom koljenu predugo, pokušaj poljupca, grabljenje njihovih ruku ili stražnjica ili dodirivanje grudi ili stražnjice”. Za neke se od muških članova navodi i kako su “serijski predatori”, kao je u izvješću istaknula nekadašnja sutkinja Vrhovnog suda Laura Cox.