U fokusu

Iz zatvora može, iz rodilišta ne može

Na ovotjednom pregledu kaže mi moj ginekolog da mogu očekivati podmladak nešto ranije od predviđenog i to oko 10. siječnja. I tu me naravno uhvatila teška panika jerbo 10. siječnja su izbori. A izbori se ne propuštaju. Pogotovo ne ovi koji bi nam mogli donijeti Milana Bandića za predsjednika. Nisam raspoložena za emigraciju pa ću glasovati, možda pomogne. I tako se krenem informirati kako ostvariti pravo glasa u rodilištu, očekujući da to ne bi smio biti problem. Ako organiziramo glasovanje u vojnoj misiji u Afganistanu, na naftnim platformama, i u bespućima Argentine i Čilea, što ne bi glasovali bolesnici/e i privremeni stanovnici/e bolnica. Kad ono hrvatski izborni sustav ima veliko iznenađenje za mene. Ako se 10. siječnja zateknem u bolnici ne mogu glasovati. Jer Republika Hrvatska ne organizira glasovanje u bolnicama. Niti u staračkim domovima, kad smo već kod toga. Ne budi lijena, pošaljem upit Državnom izbornom povjerenstvu na koji mi oni mrtvo hladno odgovore: “Zakonom o popisima birača propisan je način i rok prethodne registracije odnosno privremenog upisa birača koji se na dan izbora (1. i 2. krug, samo 1. krug ili samo 2.krug) neće zateći u gradu ili općini u kojoj imaju prebivalište. Zakonski rok za prethodnu registraciju odnosno privremeni upis istekao je 12. prosinca 2009. godine te više ne postoji zakonska mogućnost da se birač naknadno registrira za glasovanje u 2. krugu predsjedničkih izbora izvan mjesta svog prebivališta.”. Dakle, ne samo da ne mogu glasovati u bolnici, nego se više ne mogu niti registrirati da glasujem na, bolnici najbližem, biračkom mjestu. Možda DIP misli da mi je podmladak mogao prije 12. prosinca nekako signalizirati precizan datum rođenja kako bih obavila njihovu proceduru. Mogla bih glasovati u bilo kojem hrvatskom zatvoru, uz malo truda lokalnog biračkog odbora mogla bih i mrtva glasovati, ali ne mogu glasovati u rodilištu. Jel to samo meni ironično?

 

Imamo Ministarstvo uprave, Ured za E-Hrvatsku, Državno izborno povjerenstvo kao stalno tijelo i nismo sposobni organizirati glasovanje u bolnicama?!! Ah, da, DIP-u su ovo već drugi izbori ove godine, pa su jadni potpuno stresirani od tolikog posla. Ministarstvo uprave postoji tek pola godine, nismo još ni ministru ime upamtili i ne možemo očekivati da nešto rade. Ured za E-Hrvatsku se pak sigurno još uvijek samoeducira da se ovo “e” čita kao “i”. Eh, bila su jednostavnija ona vremena kad je sve išlo po Vuku.

 

A bar predsjednički izbori nisu posebno komplicirani. Svi spadamo u istu izbornu jedinicu, imamo iste glasačke listiće, i sve što treba je spriječiti da ujutro glasujem u bolnici, a popodne na svom uobičajenom biračkom mjestu (a poznato je da se ljudi žarko žele prijaviti u bolnicu i jesti bolničku hranu samo kako bi mogli dva puta glasovati, primjerice za Milana Bandića). Neke zemlje vam omoguće da glasujete poštom, neke vam lupe štambilj doslovno na ruku ili u glasačku knjižicu te vas tako spriječe da to još negdje učinite. No, nismo mi nekakva necivilizirana zemlja da bismo ljudima lupali štmbilje. Mi jednostavno bolesnicima i novopečenim roditeljicama ne dozvoljavamo da glasuju. I to učinimo po zakonu i s poštovanjem, jel te.