U fokusu

Borba protiv sramotnih državnih restrikcija protiv žena

‘Izađite iz moje sobe za preglede’

‘Izađite iz moje sobe za preglede’

‘Nećemo uzmaknuti’.

Ove riječi čuju se iz svakog kutka zemlje, a slijede feministkinje i njihove saveznike/ce – uključujući čelnike i čelnice sindikata i ljudskih prava, državnih službenika/ca koji/e se zalažu za pravo izbora, liječnika/ca i specijalista/kinja za zdravlje žena – koji/e su spremni/e suprotstaviti se zakonodavcima koji su posljednje tri godine proveli usmjereni na to kako ženama oduzeti pravo nad njihovim vlastitim tijelom, prenosi Ms. Magazine.

Moglo ih se čuti u Columbusu prošlog listopada kada se 65 organizacija žena, rada, ljudskih prava i ljudskih sloboda iz Ohija pridružilo lokalnim liječnicima/ama, državnim zakonodavcima, studentima/cama i stotinama drugih aktivista/kinja koji/e se zalažu za pravo izbora (pro-choice), okupilo na stepenicama zgrade zakonodavstva i protestiralo pod parolom Nećemo uzmaknuti. Demonstracije, koje su organizirale dugogodišnje aktivne feministkinje Lana Moresky, Kathy DiCristofaro i Cindy Dempsey, osudile su podmukli napad državne legislature kojom dominiraju konzervativni Republikanci smanjenjem budžeta koji je doveo do najrestriktivnijih državnih zakona usmjerenih protiv žena u zemlji. Kako bi predstavili važnost borbe u Ohiju za cijelu naciju, Eleanor Smeal, predsjednica Feminističke većine (Feminist Majority), i Terry O’Neal, predsjednica Nacionalne organizacije za žene (National Organization for Women), bile su istaknute kao govornice na demonstracijama.

Amandmani Ohija uključuju odredbe koje zahtjevaju ultrazvuk prije pobačaja, stavljajući prioritet za financiranje planiranja obitelji što će rezultirati smanjenjem sredstava za Planned Parenthood (Plan za roditeljstvo) i povećati budžet kriznih centara za trudnoću (koji se zalažu za zabranu pobačaja i promoviraju neefikasno ‘prirodno’ planiranje obitelji) te isključuju javne bolnice iz državnih dogovora o transferu s klinikama za pobačaj u trenucima hitnih slučajeva. Tri odredbe Ohija nalaze se na sudu, tužene od strane nacionalne i Ohijovske Američke unije za ljudske slobode (ACLU) na bazi zakona o ‘samostalnom subjektu’ u Ohiju, budući da ih se počelo primijenjivati kao dio nepovezanog zakona o budžetu.

“Danas sam ovdje kako bih poručila političarima i političarkama da napuste moju sobu za preglede,” rekla je ginekologinja Lisa Perriera na demonstracijama držeći u rukama svojega dva tjedna starog sina. Rekla je medijima kako je nedavno morala savjetovati mladom paru kako bi bilo najbolje napraviti pobačaj zbog zdravstvenih razloga, i žena je bila prisiljena ići  na ultrazvuk i slušati otkucaje srca svog nerođenog djeteta. Ali zbog zakona u Ohiju, dr. Perriera nije mogla obaviti pobačaj u visokom stupnju trudnoće i bila je prisiljena poslati mladi par u susjednu državu. Ogorčena je time da je Ohio nadodao još jedan teret na leđa paru koji i ovako pati zbog gubitka djeteta.

Kao kruna svega, zakonodavstvo u Ohiju namjerava donijeti zakon koji zabranjuje pobačaj nakon što se prvi puta na ultrazvuku čuje otkucaj srca fetusa – što može biti vrlo rano, u šestom tjednu trudnoće, i prije nego što žena i zna da je trudna. Zakonodavstvo također razmatra mogućnost da će liječnici/e biti primorani/e obavijestiti svoje pacijentice da pobačaj dovodi do raka dojke i da fetusi osjećaju bol, iako nijedno od toga dvoga nije znanstveno dokazano.

Aktivisti/kinje za ženska prava u Ohiju nisu jedini/e koji/e su reagirali/e na donošenje novih zakona, tzv. Rata protiv žena:

  • Prošlog ljeta održane su masovne demonstracije kod zgrade zakonodavstva u Texasu, kako smo prenijeli u prošlom broju Ms. Magazina. U Zapadnoj Virginiji, koalicija grupa za ženska prava i prava na slobodu izbora predvođena Slobodnom mobilizacijom Zapadne Virginije, Podupirem žene Zapadne Virginije, demonstrirala je protiv plana Republikanskog državnog odvjetnika Patricka Morriseya o uvođenju novih propisa za klinike za pobačaj.
  • U Sjevernoj Karolini,  građani i građanke su bdjeli/e pred vilom guvernera u znak protesta protiv restrikcija protiv pobačaja i kontracepcijskih sredstava gurnutih unutar zakona o ‘sigurnosti na motornom vozilu’ potpisanog od strane Republikanskog guvernera, Pata McCroryja. Demonstranti su zahtijevali zdravstvenu zaštitu, a guverner je ponudio svoj odgovor u obliku tanjura s kolačićima koje je poslužio demonstrantima/kinjama.
  • Podržavatelji Zdravstvenog centra crkve Falls u Virginiji skupili su se na stubama pred sudnicom u Arlingtonu kako bi se usprotivili novim TRAP zakonima (Targeted Regulation of Abbortion Providers – Ciljana regulacija pružatelja usluga pobačaja) i državnom odvjetniku Kenu Cuccinelliju, koji je smrvio regulacije uz pomoć državnog Odbora za zdravlje. “Izgubili smo dvije klinike ove godine zbog ovih politički motiviranih, izmišljenih regula”, rekla je feministička aktivistkinja Michelle Kinsey Bruns, članica odbora NARAL-a Virginijiske fundacije za pravo izbora. “Demonstriramo jer znamo da oni koji su protiv slobode izbora žele zatvoriti preostalih 18 klinika u Virginiji, dodala je”.
  • Od studenog ove godine kreću Cestovne demonstracije za reproduktivna prava podržavane od strane 12 organizacija Kentuckyja, vozit će iz Luisvillea i drugih lokaliteta do Kapitolijske rotunde u Frankfortu kako bi demonstriralo protiv napada na dostupnost pobačaja.

Restriktivne mjere i masivni rezovi za planiranje obitelji pogoršali su uvjete rada centara za planiranje obitelji. Texas je izgubio više od 60 klinika za planiranje obitelji od kojih je većina pružala kontracepcijska sredstva, provjeravanje spolno prenosivih infekcija i druge usluge, a ne usluge pobačaja.

Krajolik bi bio još turobniji da nije došlo do reagiranja sudova 2010. godine koji su blokirali većinu zakona o restrikciji pobačaja i korištenja kontracepcijskih sredstava. Sudovi Arizone, Idaha, Sjeverne Dakote, Oklahome i Texasa neke od zakona proglasili su neustavnima. Druge restrikcije privremeno su blokirane u 12 saveznih država od strane federalnih i državnih sudova dok traju tužbe protiv tih zakona.

Neki od tih slučajeva završit će pred Vrhovnim sudom SAD-a. Među prvima će biti donesen zakon iz Oklahome (i drugih 12  država) koji zabranjuje korištenje naručivanja lijekova putem telefona kako bi se izazvao pobačaj. Vrhovni sud SAD-a zatražio je objašnjenje Vrhovnog suda Oklahome i proglasio donošenje zakona neustavnim. U ovogodišnjem zasijedanju Vrhovni sud saslušava slučaj zakona o tampon-zoni iz Massachusettsa koji zaštićuje klinike za pobačaj, njihove radnike i pacijente od uznemiravanja i napada ekstremista koji su protiv pobačaja.

Organizacije i zakonodavci koji su protiv pobačaja nastoje provući veće restrikcije putem glasovanja.  Tzv. konstitucionalni amandmani o stanju osobnosti koji bi davali prava oplođenim jajnim stanicama – i zabranjivali bi pobačaj u slučaju silovanja, incesta ili kako bi se spasio život žene; zabranjivali bi i in vitro oplodnju i većinu kontracepcijskih sredstava te ženama zabranili pristup osnovnim medicinskim tretmanima – izglasavat će se 2014. u Sjevernoj Dakoti i Koloradu. U Oregonu bi moglo doći do prekidanja financiranja pobačaja, ukidanja državne zaštite privatnosti u Tennesseeju i ukidanja zdravstvene zaštite u slučaju pobačaja u Michiganu.

Građani Albuquerqueija, u Novom Meksiku, glasat će za zabranu pobačaja duž cijelog grada od 20 tjedana bez iznimki za slučajeve silovanja, incesta i psihološkog zdravlja žene, a kampanju predvodi Operacija spasenje. Gradsko vijeće stavilo je prijedlog na glasovanje 19. studenog, ne uzimajući u obzir mišljenje gradskog odvjetnika da je takva zabrana neustavna.

Ogorčenje javnosti u pokazivanju moći protiv žena dosegla je točku vrenja. Žene i muškarci širom zemlje su spremni zaustaviti Rat protiv žena, ponavljajući riječi demostratora iz Ohija: “Nećemo uzmaknuti”.

Prevela i prilagodila  Marija Sabolić