U fokusu

dva milijuna djece raseljeno unutar zemlje

Jesmo li iznevjerili/e djecu Sirije? Milijunto dijete u izbjeglištvu!

Jesmo li iznevjerili/e djecu Sirije? Milijunto dijete u izbjeglištvu!

Broj djece koja su pobjegla od nasilja u Siriji dostigao je jedan milijun, a još dva milijuna djece raseljeno je unutar zemlje, priopćio je u petak UNICEF.

“Milijunto dijete izbjeglica nije samo broj. Taj broj predstavlja pravo dijete, otrgnuto iz svog doma, možda čak i iz svoje obitelji i suočeno sa strahotama koje ne možemo ni zamisliti”, istakao je direktor agencije UN za djecu (UNICEF) Anthony Lake.

“Svi/e mi moramo dijeliti ovu sramotu jer dok smo radili/e na ublažavanju patnji onih koji su pogođeni ovom krizom, globalna zajednica je zakazala u svojoj odgovornosti prema tom djetetu. Trebamo zastati i zapitati se, potpuno svjesni svega što se događa, kako možemo nastaviti tako dalje, iznevjeravajući djecu Sirije? Na kocki je opstanak i dobrobit čitave generacije nevinih”, rekao je visoki povjerenik UNHCR-a Antonio Guterres.

“Sirijska mladost izgubila je svoje domove, članove i članice obitelji, ali i svoju budućnost. Čak i ako su prešli granicu i došli na sigurno, oni/e su traumatizirani/e i depresivni/e i traže razlog za nadu”, zaključio je.

Prema navodima UNICEF-a i UNHCR-a, polovinu svih izbjeglica čine djece. Najviše ih je izbjeglo u Libanon, Jordan, Tursku, Irak i Egipat. Više njih u posljednje vrijeme izbjeglo je u Sjevernu Afriku te u Europu.

Najnovije brojke pokazuju da je 740.000 djece izbjeglica u Siriji mlađe od 11 godina. Prema podacima Ureda visokog povjerenika za ljudska prava, oko 7.000 djece izgubilo je život tijekom sukoba. Više od 3.500 djece u Jordanu, Libanonu i Iraku prešlo je granice Sirije bez pratnje ili je odvojeno od svojih obitelji.

UNHCR i UNICEF procjenjuju da je više od 2 milijuna djece raseljeno unutar Sirije. Stalni nemir, strah, stres i trauma koju su podnijeli čine samo dio strahota krize.

Obje agencije također navode kako su izbjegla djeca više izložena dječjem radu, ranom stupanju u brak te seksualnoj eksploataciji, ali i trgovini ljudima. No, unatoč svemu ovo je jedna od najvećih humanitarnih operacija u povijesti UNHCR-a i UNICEF-a u mobiliziranju podrške za milijune djece i njihovih obitelji.

Kako pomoći djeci Sirije, doznajte OVDJE!