U fokusu

Greenpeaceova turneja Mediteranom

Još samo danas možete posjetiti Rainbow Warrior III

Još samo danas možete posjetiti Rainbow Warrior III

M.M.

U sklopu turneje Mediteranom, Greenpeace brod Rainbow Warrior III nakon Splita i Zadra, posjetio je i Rijeku, a zatim ide u Pulu. Brod je otvoren za posjete na Gatu Karoline Riječke još u ponedjeljak, 21. srpnja od 16 do 20 sati.

“Brod cijele godine putuje, zadnje zemlje koje smo obišli su Italija, Španjolska, Grčka, Hrvatska, iduća je Slovenija na redu. Stalna se posada mijenja svaka tri mjeseca, a u svakoj zemlji nam dolaze novi, lokalni volonteri i volonterke koji/e govore jezik i razumiju lokalne probleme. Glavna zadaća turneje Rainbow Warriora III je promocija obnovljivih izvora energije i održivost. Zapravo ga lokalni Greenpeace uredi iskorištavaju za lokalne priče. U Hrvatskoj se, očito, radi o problemu nedovoljnog iskorištavanja solarne energije”, rekao je Marko Gregović, volonter Greenpeacea.

{slika}

Hrvatska je zemlja koja godišnje ima cca 2.700 sunčanih sati. No, bez obzira na potencijal obnovljivih izvora energije, na samom je kraju liste zemalja koje iskorištavaju takve mogućnosti. Solarnu energiju iskorištavamo gotovo deset puta manje od Slovenije, koja je manje sunčana, te dvadeset puta manje nego Slovačka. Trendovi ulaganja u obnovljive izvore energije su u porastu. Greenepace  Hrvatska je pokrenuo i peticiju koja je namijenjena hrvatskoj Vladi. Poziva se Vladu da ukloni administrativne barijere ulaganjima u obnovljive izvore energije, kako bi se više ljudi usudilo investirati i osigurati si vlastite izvore energije neovisno od HEP-a.

Ispred samog broda se nalazi Solarna radionica, gdje se može napuniti mobitel preko solarnih panela i saznati kako još koristiti sunčevu energiju.

{slika}

Rainbow Warrior III je u samom vrhu u pogledu zaštite okoliša i smanjenog ekološkog otiska. Proizveden je 2011. godine, kao velika jedrilica – dizajniran je da može ploviti na energiju vjetra, te 70 posto vremena to i čini. U trupu je smješten i električni motor s dizel agretom koji brod napaja strujom i pokreće ga u slučaju izostanka vjetra. To je jedina jedrilica takve vrste u svijetu i konstruiran je isključivo za potrebe Greenpeaca. Trup broda je dugačak 58 metara, dok su jarboli visoki 55 metara, što je prvi primjer takve konstrukcije na brodu veličine Rainbow Warriora III.

Današnji Rainbow Warrior treće je izdanje izvornog broda. Prvi Rainbow je miniran od strane francuskih specijalaca 1985. godine jer su aktivisti njime nastojali (i uspjeli) zaustaviti nuklearne pokuse na Pacifiku, blokirati dovoz ugljena i spriječiti destruktivno koćarenje. Njegov nasljednik, Rainbow Warrior II je otišao u zasluženu mirovinu nakon 22 godine.

Izgradnja broda i funkcioniranje Greenpeacea je financirana isključivo od strane privatnih osoba. Naime, do sada je Greenpeaceu doniralo otprilike 80.000 ljudi.

{slika}{slika}