U fokusu

Istraživanje Expert Marketa

Kada žene počinju raditi besplatno zbog jaza u plaćama?

Kada žene počinju raditi besplatno zbog jaza u plaćama?

Koristeći posljednje podatke Europske Unije, kao i odabrane europske studije o rodnom jazu u plaćama, londonski Expert Market napravio je prikaz razlike u plaćama žena i muškaraca diljem Europe. Koristeći prosječnu zaradu žena u svakoj državi kao postotak od plaće muškaraca, Expert Market je izračunao od kojeg dana žene u Europi počinju raditi besplatno.

Gledano prema rodnom jazu u plaćama, u Srbiji će žene početi raditi besplatno 23. studenoga, s 11 posto razlike u plaćama, pokazao je izvještaj londonskog Expert Marketa. Najmanji jaz između plaća žena i muškaraca u Europi je u Sloveniji, a najveći u Bosni i Hercegovini, gdje muškarci zarađuju čak 46 posto više od žena.

U Sloveniji žene u prosjeku prime 96,8 posto plaće muškaraca, tako da će besplatno početi  raditi “tek” 18. prosinca, a među prvih deset s malom razlikom u plaćama su i Malta, Poljska, Norveška i Italija.

U Hrvatskoj su žene za 7,4 posto manje plaćene od muškaraca, dok ta razlika u Makedoniji doseže postotak od 18 posto, a u Albaniji 17,4 posto.

U prosjeku u Europi žene zarađuju 17 posto manje od muškaraca, što znači da Europljanke besplatno rade od 31. listopada pa sve do kraja godine.