U fokusu

Zašto baš Kamensko?

Kamensko služi da Josipović, Bandić i Kolinda peglaju obraze

Kamensko služi da Josipović, Bandić i Kolinda peglaju obraze

Hina/ lsd

Procjenjuje se da je u posljednjih sedam godina izgubljeno oko 182 tisuće radnih mjesta, no gotovo ni jedno bivše postrojenje neke nekad jake tvornice ili bivše radnike koji su krenuli od početka, toliko ne posjećuju političari kao što je to slučaj kod radnica Kamenskog.

Sprega medija, tajkuna, politike i inspektora

Bivši predsjednik Ivo Josipović poklonio je stroj radnicama Kamenskog, a za potrebe predizborne kampanje platio je šivanje jakni. I zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poklanjao je strojeve radnicama Kamenskog i to dvije šivaće mašine. Krug visoke politike zatvorila je jučer predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović koja je radnicama Kamenskog poklonila – peglu. 

No, zašto baš Kamensko? Možda upravo zato jer priča o uništavanju tvornice Kamensko nikada nije bila priča o lošoj pripremi za nove tržišne uvjete poslovanja, niti priča o nestalim radnim mjestima u vrtlogu svjetske ekonomske krize, a nije niti nesnalaženje s novim tehnologijama.

Ne! Uništavanje tvornice bila je jasna sprega politike, medija, tajkuna i istražnih organa kao bi se zbog profita uništila tvornica te da bi se na kraju sve zataškalo. Pipci afere išli su od Miroslave Kutle, pa do medijskog magnata Ninoslava Pavića, a svoje prste imao je i Ivica Todorić dok DORH već godinama radi na općem dojmu da se nešto – radi.

Iza Josipovića se skrivali, a Bandić crtao planove

Pokloni i odlasci radnicama Kamenskog nisu ništa drugo nego pranje savjesti. Bivši predsjednik Josipović bio je onaj iza kojeg su se skrivali glavni akteri uništavanje tvornice, gradonačelnik Bandić zaslužan je da prolazak Prostornog plana prema kojem je umjesto tvornice predviđena poslovno stambena zgrada, a Grabar Kitarović dolazi na kraju, tek potvrditi to jadno sumorno stanje. 

“Ovo je jedan simboličan način koji sam htjela ukazati vam poštovanje, ali ohrabriti i dati vam vjetar u leđa da postanete primjerom u Hrvatskoj kako treba raditi”, rekla je jučer predsjednica Kitarović. Nevjerojatno je da predsjednica vidi primjere u radnicima “kako treba raditi” i to šest godina nakon što institucije i dalje nisu odradile posao tko je i za čiji interes uništio tvornicu.

Predsjednica se više puta i ogradila tvrdeći da je ona samo tu da podigne poduzetnički duh i zbog poštovanja prema “svakome tko želi otvoriti novi posao”.

Što bi to trebalo značiti? Kada vas okradu, gurnu na ulicu, zaboravite na vaš novac i krenite iz početka? Zaboravite sve što je bilo? Je li to poruka predsjednice?

Od kada je pegla vjetar u leđa

No, zar ne bi pravi vjetar u leđa radnicama Kamensko bilo zapravo rasvijetljavanje slučaja Kamensko? Jasno prozivanje imena koji su se poigrali sa stotinama sudbina radnica i inzistiranje da se pravosudno-policijsko-dorhovska trakavica napokon i završi?  Nisu pokloni radnicama Kamenskog posveta poduzetničkom duhu, nego nečista savjest da ni u doba vladavine HDZ-a, a ni SDP-a nije napravljeno ništa da se otimačina i masovni odlazak na ulice zaustavi i sankcionira. 

Podsjetimo, ključnu ulogu u razbijanju tvornice imala je tvrtka Dalta, kojoj je podignuta vrijednost s projektom višegodišnjeg nasada jabuka. Voćar Krpina u policijskoj je istrazi potvrdio da projekt s jabukama nikad nije bio u planu. Tvrtka je preko noći s vrijednosti od 120 tisuća kuna porasla na 33,6 milijuna kuna. “Nabildanu” Daltu kupila je u lipnju 2008. godine tvrtka Vilinske poljane, kada je 13 tvrtki dionice prodalo Davoru Vlajčeviću za iznos od 29,7 milijuna kuna. Iako je tvrtka Vilinske poljane zadnju transakciju kupovine obavila 4. lipnja, već sljedeći dan Dalta je prodana Ninoslavu Paviću, točnije njegovom poduzeću Com.com, za 33,6 milijuna kuna.

Evo kako je tvornica uništena

Pavić je na sebe prebacio Daltu u travnju 2012. godine godine, a Dalta je opet prebačena na Vlajčevića u rujnu iste godine za 33,6 milijuna kuna. Upravo tog mjeseca Pavić  je preuzeo u suvlasništvo i tvrtku Vilinske poljane od Vlajčevića. Dio novca od te operacije završio je privatnom računu, a dio na računima pet poduzeća koja su potom  dala pozajmicu Kamenskom, kako bi mogla upisati zabilježbu na imovinu tvrtke.

U vrijeme dok je Pavić javno poručio da nema veze s agonijom radnica Kamenskog, otkrili smo da je upravo on vlasnik Vilinskih poljana, firme koja je polagala pravo na veliki dio zemljišta tvornice Kamensko.

“Predsjednik je rekao da će nam pomoći da se slučaj Kamensko riješi. Ali ništa nam nije pomogao. Od njega nismo ništa dobili, niti je išta pokrenuo. Svi smo čekali samo da se maknemo, da ne dolazimo više gore na Pantovčak”, govorila je Danica Sabljak, bivša radnica Kamenskog. Ravnatelj policije Oliver Grbić prozvao je glavnog bivšeg državnog odvjetnika Mladena Bajića zbog zaustavljanja istrage u Aferi Kamensko. Tako je spomenuo i ulogu predsjednika Hrvatske u zaustavljanju istrage. 

“Govorim o trokutu između predsjednika Ive Josipovića, tadašnjeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i Ninoslava Pavića”, rekao je Grbić. 

[VIDEO] Voditeljica Kamenskog govori o političkom iskorištavanju

*Članak je prvotno objavljen na portalu Index.hr.

Povezana teme: Novi početak – Otvoreno Kamensko