U fokusu

svijet u kojem ih se ohrabruje da budu ono što jesu

Kamp za redefiniranje roda

Kamp za redefiniranje roda

Lindsay Morris

Tijekom protekle tri godine, fotografkinja Lindsay Morris je dokumentirala četverodnevni kamp za rodno neprilagođene dječake i njihove roditelje.

“Kamp Ti si ti (ime je promijenjeno da bi se zaštitila privatnost djece, a to je i naziv serije fotografija autorice Morris) je za roditelje čija djeca se ne uklapaju u ono što se naziva rodnim ulogama i žele nositi visoke pete te preferiraju roze police u supermarketima, a ne one plave namijenjene dječacima”, rekla je Morris uz smijeh.

To je i mjesto za roditelje i djecu u kojem se osjećaju zaštićeno, a okolina ih ohrabruje da se slobodno izražavaju.

“Djeca ne moraju gledati preko ramena i mogu spustiti svoje štitove. To su četiri dana kada ništa od toga nije važno i okruženi su članovima obitelji koji ih podupiru”, kaže Morris.

Morris je objasnila kako je njen fotografski cilj projekta da ‘predstavi duh tih dječaka i njihov sjaj’. Neki od načina na koji djeca zasjaju je kroz talente i modne predstave u kampu, a na to kamperi dođu dobro pripremljeni.

{slika}

“Neki vježbaju za talent show cijele godine, a drugi kreiraju sami svoje haljine sa svojim majkama ili obiteljskim prijateljima. Fokus i entuzijazam je zbilja prilično nevjerojatan. Također, može biti vrlo emotivno za roditelje, pogotovo za obitelji koje su nove u kampu i osjećaju grupno prihvaćanje prvi puta”, objašnjava Morris.

Iako se ne zna da li će se djeca iz kampa kasnije u životu identificirati kao gay ili transrodni – ili hoće li današnje definicije rod i spolnost u budućnosti evoluirati – kamp omogućuje djeci da gledaju sebe na sasvim drugačiji način.

“Dobiju dovoljno pitanja u svakodnevnom životu, pa je ovo divno mjesto u kojem mogu izraziti kako se osjećaju… Osjećam da čujemo toliko tužnih priča o tome kako su LGBT djeca iznadprosječno maltretirana, depresivna i suicidalna, te nad njima visi težak oblak i osuđuje ih od početka. Ovo je nova priča. Ovo nije tragedija”, optimistično je kazala Morris.

{slika}

Morris se nada da će objaviti knjigu svoga rada i lansirati veliki multimedijski show koji putuje kroz SAD i svijet, te pokazuje novo lice LGBT mladih. Djeca koja su sudjelovala u Morrisinom programu su fotografirana uz dopuštenje njihovih roditelja. Njen krajnji cilj je pokretanje fondacije za prikupljanje novca kojim bi se omogućilo djeci lošeg materijalnog statusa da pohađaju kamp. Morris se nada da će dodati i novu dimenziju projektu, koncentrirajući se na proizvodnju portreta i dokumentiranja tranzicije dječjeg iskustva od dolaska na kamp.

“Zbilja bih voljela pratiti djecu kako odlaze u svijet odraslih i vidjeti kakav odnos oni razvijaju. Želim svjedočiti evoluciji, znajući od kud su počeli i vidjeti kako će se život za njih odigrati – nadam se sretno – i mislim da će oni imati bolji prijelaz u život odraslih nego generacija prije njih”, zaključila je.

Prevela i prilagodila Ela Naranđa